Sberbanka prodaje udio u Agrokoru

Prvi potpredsjednik ruske Sberbanke Aleksandar Vedjakin potvrdio je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu da ova banka planira da proda 39,2% udjela u hrvatskom Agrokoru u prvoj polovini godine.

U međuvremenu, vanredna uprava koncerna očekuje da će sprovesti dogovorenu nagodbu u prva tri mjeseca ove godine.

Vanredna uprava takođe pokušava da refinansira roll-up zajam od 1,1 milijardu eura, u kojem su, pored Sberbanke, učestvovali ruska VTB banka, američka kompanija Knighthead i UniCredit. Refinansiranje opterećujućeg kredita sa 14 posto kamate planira se do sredine ove godine.

Sberbanka je najavila prodaju svog uloga prije izvjesnog vremena, a savjetnik prvog čovjeka ruske Sberbanke Maksim Poletaev početkom decembra prošle godine potvrdio je da su dobili neke ponude. Interesovanje izražavaju različiti fondovi iz SAD, Kanade i Ujedinjenog Kraljevstva. On je rekao da su razgovori o refinansiranju dugova Agrokora počeli sa raznim investitorima, uključujući kineske i arapske.

Prema nekim hrvatskim medijima, Vedjakin je jučerašnjim izjavama smanjiio manevrski prostor Sberbank u pregovorima za najbolju cijenu za dionice kompanije. Klijenti bi, naime, mogli da procijene da su u žurbi. S druge strane, prodavac im može reći “ko prvi djevojci njegova djevojka”, navodi online izdanje Jutarnjeg lista.

Slični Članci