Zbrka sa imenima korporacija koja vas može skupo koštati – obratite pažnju: možda niste kupili dionice koje ste željeli

Godina za nama, cijela turbulentna, kakva je bila, donijela je i neke zanimljive rekorde kada su u pitanju berzanske trgovine realizovane od strane fizičkih lica, tj. malih investitora. Broj berzanskih transakcija na američkim berzama ostvarenih zahvaljujući individualnim ulagačima u pojedinim mjesecima bilježio je iznenađujući rast. Mali ulagači su se, najviše zbog lock-downa, odlučivali da se oprobaju u investiranju, uglavnom koristeći neke od aplikacija za trgovanje, čija je popularnost lani takođe drastično porasla. Međutim, investiranje nije igrica, niti kviz na telefonu, već ozbiljan posao, koji zahtijeva obrazovanje, iskustvo i posvećenost.

Ako i vas zanima investiranje u akcije svjetskih kompanija, možda bi bilo dobro da se najprije uvjerite da ste odabrali pravi berzanski simbol za kompaniju u koju želite investirati.

Mali investitori nerijetko kupuju pogrešne dionice zbog zbrke sa kompanijama koje imaju slična imena ili berzanske simbole, ali nemaju nikakve veze jedna sa drugom.

Prema brojnim istraživanjima, ali i reakcijama mnogih investitora koji imaju manjak iskustva, konfuzija uzrokovana odabirom pogrešnog berzanskog simbola događa se češće nego što mislite. Iako zvuči kao tema za rubriku Vjerovali ili ne, fakat je da mali investitori nerijetko kupuju pogrešne dionice zbog zbrke sa kompanijama koje imaju slična imena ili berzanske simbole, ali nemaju nikakve veze jedna sa drugom.

Ford

Na primjer, investitori koji na platformama za trgovanje ili specijalizovanim berzanskim web-sajtovima potraže simbol FORD sa namjerom da kupe dionice u kompaniji Ford Motor Co., naći će se u zamci, jer taj simbol zapravo označava Forward Industries Inc., firmu koja dizajnira i distribuira proizvode za industriju potrošačke elektronike. Simbol proizvođača automobila Ford zapravo je slovo F.

Zanimljivo u vezi sa svakim parom simbola koji stvaraju konfuziju jeste da je jedna kompanija uvijek znatno veća od one druge.

Istraživanja čak otkrivaju da je veliki broj parova pokazao „zajedničko kretanje“, što znači da se povećanje obima trgovine za veću kompaniju poklopilo s povećanjem obima za manju kompaniju.

Zanimljivo u vezi sa svakim parom simbola koji stvaraju konfuziju jeste da je jedna kompanija uvijek znatno veća od one druge.

Takva povećanja obima trgovanja obično se dešavaju prilikom inicijalnog izlaska kompanije na berzu, objavljivanja novosti o zaradama, prognozama analitičara ili prilikom eventualnih spajanja i preuzimanja koja sprovodi veća kompanija. Istraživanja pokazuju da bi se oko 5% ukupnog obima trgovine za manju kompaniju moglo pripisati trgovanju koje je nastalo slučajno ili greškom – u manjoj umjesto u većoj kompaniji.

Twitter

Jedna od najzanimljivijih „konfuzija“ u istoriji berze desila se nakon što je Twitter (TWTR) objavio planove za svoju inicijalnu javnu ponudu (IPO) u 2013. godini, kada su dionice danas već davno zatvorene maloprodaje električne opreme Tweeter Home Entertainment Group skočile za 1.800%, jer su investitori tu kompaniju zamijenili sa novim Twitterom, društvenom mrežom i platformom za mikroblogovanje.

Zoom

Eklatantan primjer konfuzije jeste kompanija Zoom Technologies (ZTNO), čije akcije su ojačale tokom 2019. godine, kada su trgovci kupovali njene dionice umjesto dionica novoosnovane Zoom Video Communications Inc. (ZM), softverske kompanije za video-konferencije.

Cijene dionica „pogrešnog“ Zoom-a su u tom „stampedu“ sa manje od 1 centa po akciji uzletjele na preko 5 dolara po akciji, da bi maksimalna cijena u martu prošle godine, kada je proglašena pandemija Covid-19, dostigla nevjerovatnih 60 dolara! Danas se ZTNO trguje za svega 0,39 dolara po akciji.

Signal

Još jedna nesrećna zbrka desila se početkom ove godine, a za rezultat je imala ulaganje investitora u akcije kompanije Signal Advance (SIGL) nakon loše protumačenog „tvita“ Tesla-inog izvršnog direktora Elona Muska. Musk je na svom Twitter nalogu početkom januara napisao samo: „Koristite Signal!“ Njegov poziv na korišćenje mreže za šifriranu razmjenu poruka investitori željni brze zarade protumačili su kao trku za dionicama kompanije istog naziva. Postojao je samo jedan problem: kompanija Signal Advance nema nikakve veze s aplikacijom Signal.

Akcije Signal Advance-a tako su sa početne cijene od sedam dolara dostigle dnevni maksimum od čak 70 dolara tog 11. januara!

Ovo su još neki parovi trgovačkih simbola kompanija čije akcije manje iskusni investitori nerijetko pomiješaju:

● Hewlett Packard Enterprises (HPE) vs Helmerich&Payne (HP)
● Snapchat (SNAP) vs Snap-on (SNA)
● Apple (AAPL) vs Apple Hospitality REIT (APLE).

Kriptovalute

Ni kriptovalute nisu izuzetak od konfuzije izazvane nazivima. Na nesreću pojedinih investitora, krajem januara je došlo do zabune kod kriptovalute Tron (simbol TRX-USD), koja je rezultirala „stampedom“ za akcijama kompanije istog trgovačkog simbola – Tanzanian Gold (TRX).

Tron je kriptovaluta dostupna na više platformi koje su investitori željeli kupiti, međutim, pobrkali su simbole, što je rezultiralo zbrkom koja je za posljedicu imala veliku trgovinu i rast cijene dionica Tanzanian Gold-a.

Vještačka inteligencija nije baš uvijek najpametnija

Nisu samo ljudi zbunjeni sličnim imenima ili simbolima akcija pojedinih kompanija. Istraživanja pokazuju da je u posljednjih 10 godina čak 70 odsto svih institucionalnih trgovina obavljeno zahvaljujući vještačkoj inteligenciji, tj. trading-bot programima.

Istraživanja pokazuju da je u posljednjih 10 godina čak 70% svih institucionalnih trgovina obavljeno zahvaljujući vještačkoj inteligenciji.

Ovi automatizovani programi skeniraju sve vijesti i web-stranice društvenih mreža u potrazi za novostima o kompanijama, koje se smjenjuju nevjerovatnom brzinom, mjere broj ponavljanja i sentiment u kom se pominju, a zatim automatski trguju dionicama i opcijama na osnovu tih informacija. Ovaj „stampedo“ informacija lako i ovako sofisticirane programe navede na grešku pri odabiru pravog simbola za trgovanje.

Pravi simbol za pravi uspjeh

Činjenica je da kompanije mogu slobodno odabrati/predlagati vlastite simbole za trgovanje, ali moraju dobiti odobrenje nadležne komisije za vrijednosne papire. Komisija provjerava da li se simbol već koristi i da li je uvredljiv, ali trenutno ne provjerava mogućnost nastanka konfuzije, koju simbol može izazvati ako već postoji neki sličan na tržištu. Zanimljiv izuzetak je bio operater kafeterija sa sjedištem u Teksasu Furr’s / Bishop’s Inc., kojem je odbijen zahtjev da koristi trgovački simbol “FBI”.

Postoje i brojna istraživanja koja dokazuju da je odabir simbola ozbiljan posao, koji već na samom startu može donijeti prednost kompaniji. Analize pokazuju da pojedini simboli lakše ulaze „u uši“ investitorima i time imaju veće šanse za uspjeh, a analitičari svoje teorije dokazuju većim rastom cijena akcija pojedinih kompanija koje su za simbole odabrale zvučnije ili pak popularnije simbole nego njihovi konkurenti.

Ovo je pravi dokaz moći bihevioralne ekonomije, koja pokušava da utvrdi dodirne tačke između ljudskog ponašanja i ekonomskih principa – čini li vam se da simpatični, lako izgovorljivi simboli privlače više pažnje investitora, poboljšavaju likvidnost dionica i povećavaju njihovu vrijednost?

Postoje brojna istraživanja koja dokazuju da je odabir simbola ozbiljan posao, koji već na samom startu može donijeti prednost kompaniji.

Ovo su neki od zanimljivo, pametno i kreativno odabranih berzanskih simbola, koji adekvatno prate i promovišu naziv same kompanije ili pak djelatnost kojom se firma bavi, čime pospješuju likvidnost svojih kompanija na berzama i dodatno šire magnitudu dometa marketing-kampanja:

 Ferrari – simbol na berzi RACE – za one koji vole pravu trku,
● Harley Davidson – simbol na berzi HOG – odomaćena skraćenica ponosnih vlasnika ovih dvotočkaša,
 Dynamic Materials – simbol na berzi BOOM – kompanija specijalizovana za eksplozivnu obradu metala,
● Cedar Fair – simbol na verzi FUN – lanac zabavnih i vodenih parkova u SAD i Kanadi,
● Meta Financial Group – simbol na berzi CASH – sada banka, nekada mreža bankomata,
● Cheesecake Factory – simbol na berzi CAKE – za one koji vole slatkiše (lanac restorana),
● Heineken N.V. – simbol na berzi HEINY – za one koji cijene najpoznatije svjetsko pivo,
● …

Odaberite znanje i iskustvo

Kada je osoba zatrpana informacijama i kada mora donositi odluke u okruženju koje ne poznaje dovoljno, ne ponaša se uvijek racionalno. Čak, naprotiv, koristi nesvjesne prečice ili heuristiku, pa tako berzanske simbole pojedinih kompanija izgovara u glavi, prepoznaje ih kao zasebne riječi i možda nesvjesno pritisne dugme „BUY“. To je greška koje se treba paziti.

 

Na vašu sreću, mi u Erste banci imamo dovoljno znanja, iskustva i prakse, te sebi ovakve greške ne dozvoljavamo. Ako i vas zanima investiranje na svjetskim berzama, Služba investicionog bankarstva Erste banke vam uz superioran kvalitet usluge to omogućava na precizan način, uz visok nivo stručnosti i mogućnost adekvatne diverzifikacije rizika.

Disclaimer (odricanje od odgovornosti):
Informacije u ovom tekstu date su u svrhu opšteg informisanja i ne mogu biti zamjena za finansijski savjet, niti se njihovim objavljivanjem stvara bilo kakva obaveza za Erste Bank AD Podgorica. Erste Bank AD Podgorica ne prihvata odgovornost za bilo kakvu štetu nastalu upotrebom ili tumačenjem informacija iz ovog teksta. Informacije prikazane u ovom tekstu potiču iz izvora za koje Erste Bank AD Podgorica vjeruje da su pouzdani, s tim da ne garantuje njihovu tačnost. Erste Bank AD Podgorica ne garantuje da će budući rezultati biti u skladu sa prethodnim rezultatima predstavljenim u ovom tekstu. Informacije iz ovog teksta podložne su tržišnim promjenama nakon njegovog kreiranja.

Autor: Aleksandar Šćekić, rukovodilac Službe investicionog bankarstva, Erste banka AD Podgorica

Slični Članci