Ukupna izloženost Raiffeisen banke u Rusiji 22,9 milijardi, UBS banke 20,9 milijardi eura

Švajcarska banka UBS otkrila je da su sankcije nametnute Rusiji uticale na kredite njenim ekskluzivnim klijentima vrijedne 10 miliona dolara.

U godišnjem izvještaju zajmodavca navodi se da banka posjeduje 200 miliona dolara ruskih sredstava koja se koriste kao kolateral u okviru lombardnih zajmova, odnosno pozajmica obezbijeđenih kroz likvidna sredstva kao što su obveznice, akcije i drugi vidovi finansiranja, piše Financial Times.

Jedna od najvećih svjetskih banaka saopštila je da su zajmovi u Rusiji koji predstavljaju direktan rizik u 2021. godini iznosili 634 miliona dolara, a ukupna tržišna izloženost 20,9 milijardi dolara.

Austrijska Raiffeisen banka zabilježila je direktnu izloženost u Rusiji 22,9 milijardi eura (24,9 milijardi dolara), a francuske Societe Generale i Credit Agricole 18,6 milijardi eura i 4,9 milijardi eura, dok je izloženost holandske ING banke 6,7 milijardi eura.

Ruski oligarsi su uglavnom sarađivali sa švajcarskim bankama, zbog stabilnosti zemlje i zakona o privatnosti. Računi ruskih bogataša čine oko jedan odsto direktnih stranih investicija u Švajcarsku.

Međutim, odluka Vlade Švajcarske da se prikloni sankcijama koje Evropska unija nameće Rusiji, učinila je ove zajmodavce manje atraktivnim.

Biznis.rs

Slični Članci