Ruski turisti preko Sjeverne Makedonije preplavljuju Balkan

ATORUS, Udruženje ruskih turoperatora, objavilo je da ruski turisti ovog ljeta preplavljuju Balkan kroz Makedoniju, jer su letovi direktni, putuju bez viza i avioni mogu da lete s 95% opterećenosti. Osim što znatno više posjećuju Makedoniju, odavde se upućuju dalje u Crnu Goru, Albaniju, Dubrovnik, Bugarsku i Grčku.

– Ruski turisti pokazuju veliki interes za letove Moskva-Skoplje. Avioni stižu gotovo potpuno napunjeni. U međuvremenu, potražnja za godišnjim odmorom u samoj Makedoniji još je neaktivna, većinu mjesta zauzimaju tranzitni putnici koji putuju u Crnu Goru, Albaniju, Bugarsku i Grčku.

Avioni za Makedoniju iz Ruske Federacije mogu stići s vrlo velikim opterećenjem, rekla je Ina Zharova, generalna direktorica turoperatora Macedonian Home.

– U ponedjeljak, 9. augusta, sreli smo let iz Moskve za Skoplje. Stigao je s opterećenjem od oko 95 posto. Avion je imao i tranzitne putnike koji će putovati dalje u Bugarsku, Crnu Goru, Grčku i putnike koji su došli da se odmore u Makedoniji, dodala je Zharova, prenosi Indikator.ba.

ATORUS podsjeća da je avio saobraćaj s Makedonijom obnovljen 28. juna, nakon pauze od 20 godina. Ovom rutom upravlja Nordwind Airlines. Vrijeme putovanja je 3 sata 25 minuta, cijene – od 19 hiljada rubalja po osobi u oba smjera.

Prema Zharovoj, turiste u Makedoniji najviše zanima Ohridsko jezero, oni takođe putuju kroz državu i njene nacionalne parkove. Makedonija je zemlja koja turistima nudi brojne mogućnosti za rekreaciju – od aktivnog ljetnog turizma, do hodočašća i gastronomije uz relativno niske troškove.

Dimitri Perinac, direktor kompanije Apple Tours u Crnoj Gori, kaže da mnogi ruski turisti sada koriste Makedoniju kao vezu za putovanje u Crnu Goru.

Ova je zemlja otvorena i za Ruse (nisu potrebni PCR testovi, viza do 90 dana takođe nije potrebna), ali direktni letovi između Rusije i Crne Gore, za razliku od Makedonije, još nisu obnovljeni.

Put do Crne Gore iz Makedonije ne može se nazvati brzim. Autobuska linija Skoplje – Podgorica traje 6-7 sati (550 km). No ovo je sada najjeftinija opcija za turiste i karta košta 25 eura.

Slični Članci