Korisnik može da raskine ugovor bez plaćanja naknade

Korisnik elektronskih komunikacionih usluga može da raskine pretplatnički ugovor prije isteka roka i bez plaćanja naknade, ukoliko operator promijeni uslove pružanja usluge u nepovoljnije, objašnjeno je iz Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

“Zbog najavljenih promjena uslova pružanja elektronskih komunikacionih usluga fiksnih i mobilnih mreža, koji u pojedinim slučajevima obuhvataju i povećanje cijena usluga, EKIP je ponovo upoznao korisnike sa pravima i obavezama operatora elektronskih komunikacija”, navodi se u saopštenju.

Iz EKIP-a su objasnili da je operator dužan da, najmanje 30 dana prije izmjene uslova utvrđenih pretplatničkim ugovorom, o planiranim izmjenama obavijesti pretplatnike na jasan, vidljiv i nedvosmislen način, obavezno pisanim putem, kao i putem SMS-a, kada je to moguće.

“U slučaju da su izmjene ugovorenih uslova za pretplatnike nepovoljnije u odnosu na one utvrđene pretplatničkim ugovorom, pretplatnici podnošenjem pisanog zahtjeva operatoru u roku od 30 dana dostavljanja obavještenja, mogu otkazati pretplatnički ugovor bez plaćanja naknade zbog prijevremenog raskida ugovora”, rekli su iz EKIP-a nakon najave jednog operatera da će od decembra povećati cijene svojih usluga.

Ukoliko pretplatnik u roku od 30 dana ne podnese zahtjev za raskid ugovora smatraće se da je saglasan sa nastalim izmjenama.

“EKIP, kao regulator tržišta elektronskih komunikacija, kontinuirano sprovodi aktivnosti koje imaju za cilj veću ekonomsku dostupnost elektronskih komunikacionih usluga za građane, ali shodno Zakonu o elektronskim komunikacijama nema nadležnost da daje saglasnost ili na drugi način reguliše i utiče na maloprodajne cijene elektronskih komunikacionih usluga, osim ukoliko se utvrdi da na nekom relevantnom tržištu konkurencija nije efikasna. Kod ovog tržišta usluga to nije slučaj”, rekli su iz Agencije.

Slični Članci