Gdje ide kapital nakon snižavanja kamatnih stopa?

Kroz dvije sedmice očekuje se  prvo snižavanje kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi. Šta možemo očekivati nakon tog dugo iščekivanog poteza?

Trenutno su kretanja cijena nafte povoljna za nivo inflacije. Cijena nafte WTI kreće se oko 73 dolara po barelu, nakon višemjesečnog, iako pomalo nestabilnog, perioda pada s aprilskih nivoa iznad 86 dolara po barelu. Cijene nafte trenutno su pod pritiskom manje potražnje iz Kine i planova OPEC+ za povećanje proizvodnje.

U slučaju da inflacija brzo poraste kao rezultat smanjenja kamata, kamatne stope bi mogle ponovo početi rasti. To bi narednih godina dovelo do prosječne godišnje inflacije znatno iznad 2 odsto, što već sada smanjuje atraktivnost sadašnjih 3 odsto godišnjeg prinosa na državne obveznice, koji bi uskoro mogli početi dodatno padati.

Niže kamatne stope smanjiće atraktivnost dužničkih vrijednosnih papira, uzrokujući preusmjeravanje kapitala u akcije i privatna ulaganja. U tom kontekstu postavlja se pitanje ko će kupovati kratkoročne državne obveznice, posebno trezorske zapise, kada privatna potražnja opadne.

Štaviše, u sadašnjem ciklusu (od prvog porasta kamatnih stopa do danas) bogatija američka domaćinstva izdvojila su više od pola triliona američkih dolara u kratkoročne dužničke vrijednosne papire američke vlade. Taj će zadatak vjerovatno dijelom preuzeti poslovne banke, a prije svega centralna banka.

Ukratko, nije isključen rizik nešto većih oscilacija kamatnih stopa i inflacije u budućnosti. Trenutno smo vjerovatno u početnoj fazi blago ubrzanog smanjenja stopa. Inflacija u eurozoni pala je na 2,2 odsto u avgustu, najniži nivo od jula 2021. godine, što jača očekivanja da će ECB već ovog mjeseca smanjiti kamatne stope za 25 baznih poena. Ta se očekivanja jasno odražavaju i na evropskim berzama. Njemački DAX dostigao je rekordnu visinu od 18.935 krajem prošle sedmice – podstaknut nadom da će smanjenje kamatnih stopa imati pozitivan učinak na korporativnu dobit i procjenu vrijednosti.

Inflacija je pala u Njemačkoj, Španiji, Italiji, Francuskoj, a posebno kod nas. S druge strane, indeks cijena lične potrošnje (PCE), koji Fed trenutno vrlo pažljivo prati, zabilježio je u julu u SAD-u rast od 0,2% na mjesečnom nivou, pri čemu je godišnja inflacija ostala na 2,5%, a temeljna inflacija na 2,6 odsto, oboje malo ispod očekivanja. Ukratko, takođe zbog ovakvih kretanja, tržišta očekuju da će Fed smanjiti kamatne stope za najmanje 25 baznih poena na sjednici u septembru, prenosi SEEbiz.eu.

Podijeli ovaj članak