Australija gradi najveće solarno područje na svijetu

Najveći projekat solarnog područja na svijetu nosi naziv Australia-Asia Power Link, napajaće tri miliona domaćinstava, nalazi se na Severnoj teritoriji ovog kontinenta i već je dobio zeleno svijetlo.

Prostiraće se na površini od 12.000 hektara, a očekuje se da će u drugoj fazi projekta slati električnu energiju na put dalek 4.300 kilometara, do Singapura, putem podmorskih kablova.

U ovoj fazi odobren je plan za najveću solarnu farmu i ekološka odobrenja, ali još uvijek projekat zavisi od odobrenja Energetske agencije Singapura, Vlade Indonezije i australijskih domorodačkih zajednica., piše Energetski portal.

Svjetski mediji prenose da je Energetska agencija Singapura saopštila da je u “pregovorima sa SunCable-om o njihovom prijedlogu za uvoz električne energije u Singapur“.

Projekat će uključivati niz solarnih panela, baterija i, na kraju, kabal koji će povezivati Australiju sa Singapurom. Projekat Australia-Asia Power Link predviđa proizvodnju šest GW, od čega bi četiri gigavata išla za domaću proizvodnju, a dva bi se slalo u Singapur snabdijevajući oko 15 odsto potreba tog grada-države.

Podijeli ovaj članak