Fortenova gasi Abrakadabru

Kao rezultat strateških promjena i fokusiranja na osnovne djelatnosti, a temeljeno na dugoročnome poslovnom smjeru Grupe, gasi se Abrakadabra, dosad najveća investicija u hrvatsku internetsku trgovinu.
Prema nekadašnjoj službenoj verziji, Agrokor je 2016. u pokretanje svog webshopa uložio oko šest miliona eura (neslužbena je verzija bila za nekoliko miliona eura viša), s ambicijom da od njega dugoročno stvori jednog od vodećih igrača u online trgovini u jugoistočnoj Europi.

Na Abrakadabrinim internet stranicama kupci su nedavno obaviješteni da će webshop prestati poslovati zaključno s posljednjim danom avgusta, a posljednji dan za obavljanje kupnje na Abrakadabri bio je 12. avgust, piše Lider.

Budući da je Abrakadbra bila trgovina neprehrambenim proizvodima među kojima je bila zastupljena i tehnička roba, koja podliježe obavezi trgovca za izdavanje garancije, kupcima je obećano da će brigu o svim pitanjima povezanima sa garancijama, reklamacijama i isporukama narudžbi preuzeti korisnička podrška, koja će ostati aktivna još dvije godine.

Iako je pokrenuta s planom da već u prvoj godini poslovanja ostvari prihod od prodaje od dvadesetak miliona eura, Abrakadabra se nikada nije uspjela ni izdaleka približiti tom iznosu. Sam start njenog poslovanja bio je mnogo slabiji od očekivanog, a onda se dogodio Agrokorov krah koji je, kako se sada pokazuje, bio i početak njenog kraja. Fortenovinoj firmi A007 Plus, nositelju brenda Abrakadabra, doduše, prihodi su postojano rasli u posljednjih pet godina (od 1,3 miliona eura 2019. do 5,3 miliona 2023.), ali isto joj je tako postojano rastao i godišnji gubitak, koji je lani premašio dva miliona eura.

Ako smo dobro shvatili Fortenovinu formulaciju da će ‘Abrakadabra voditi brigu i biti odgovorna prema svim svojim zaposlenima kojima je omogućen kontinuitet zapošljavanja‘, to bi trebalo značiti da će njenih 26 zaposlenh biti raspoređeno unutar Fortenova grupe.

seebiz.eu

Podijeli ovaj članak