Venecijanske vlasti namjeravaju da ograniče broj ljudi u turističkim grupama na maksimalno 25, u najnovijem pokušaju da se smanji uticaj gužvi na način života u gradu u laguni.

Lokalne vlasti će zabraniti i korišćenje prenosnih zvučnika turističkim vodičima da bi se „zagarantovao mir stanovnicima grada“ i omogućilo slobodnije kretanje pješaka, prenosi Mina.

Uvešće se i novčane kazne u rasponu od 25 do 500 evra za sve one koji se ne budu pridržavali novih mjera, koje je prvobitno trebalo da stupe na snagu s početkom juna, no odložene su za početak augusta.

Najnovija ograničenja odnosiće se na centar Venecije i ostrva Murano, Burano i Torčelo.

U aprilu je Venecija postala prvi grad u svijetu koji je uveo poseban sistem plaćanja za ulazak u centar grada za posjetioce u sklopu eksperimenta čija je svrha odvratiti izletnike od dolaska u vrijeme najvećih gužvi. Pilot-program, čiju primjenu pažljivo prate i ostala evropska turistička odredišta trajao je samo 29 dana.

Završen je u julu i sada je vreme konsultacija nakon kojih će se odlučiti na koji način nastaviti ovaj projekt u budućnosti.

Treba istaknuti da u slučaju turističkih grupa postoje brojna izuzeća od pravila. Na primjer, ne broje se djeca do dve godine života, a ograničenja se ne odnose ni na učenike i studente koji u Veneciju stižu u edukativnu posjetu ili su na studijskom putovanju.

(Biznis.rs)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak