Uprkos brojnim neslaganjima, većina građana centralne Evrope ocjenjuje da je članstvo u EU njihovim državama donijelo više koristi nego štete, ali se još veći broj zalaže da Unija što prije mora postati nezavisnija od SAD. U takvim zahtjevima prednjače Bugari, Rumuni i Hrvati, dok ovakav stav ima najmanju podršku u Poljskoj.

Između polovine i dvije trećine stanovnika centralne Evrope smatra da je članstvo u Evropskoj uniji donijelo njihovim državama više prednosti nego ograničenja, pokazuje najnovije istraživanje CEPER grupe koje je sprovedeno u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji i Poljskoj.

S druge strane, ispitanici ocjenjuju da je zajedničko tržište EU donijelo više koristi njihovim zemljama nego njima lično. Izuzetak je Bugarska, gdje je 54 odsto anketiranih iznijelo procjene da od trenutka pristupanja EU oni sami žive znatno bolje, nego što je napredovala bugarska privreda.

Poljaci „najvjerniji“ Americi

Iako su anketirani građani u srednjoevropskim zemljama uvjereni u prednosti članstva u EU, ogromna većina ističe da Unija mora postati politički, ekonomski i vojno daleko nezavisnija od Sjedinjenih Američkih Država. Većina ispitanika iznosi mišljenje da SAD povlače mnoge poteze koji su na štetu Evrope, uključujući i dalje rasplamsavanje rata u Ukrajini.

Ovakvo mišljenje je najizraženije u Bugarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj, gdje preko 80 odsto anketiranih traži veću autonomiju EU u odnosima sa SAD, dok je takvog mišljenja između 70 i 80 odsto ispitanih građana u Sloveniji, Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj.

U Češkoj se za manje oslanjanje na SAD izjasnilo 69 odsto anketiranih, dok ovakvi zahtjevi imaju najmanju podršku u Poljskoj (53 odsto), ali je i tamo preko polovine ispitanika za to da se Evropa više okrene sopstvenim interesima, bez obzira što o tome misle američki zvaničnici.

Podijeli ovaj članak