Hoteli u Parizu spuštaju cijene u posljednjem pokušaju da privuku još gostiju

Dok su Olimpijske igre u Parizu u toku, hotelski operateri učinili su posljednji korak kako bi privukli goste koji dolaze u posljednji tren, snižavajući cijene i ukidajući uslove minimalnog boravka nakon što su se neki usprotivili onome što su smatrali dizanjem cijena prije Igara.

Pariški turistički ured saopćio je u ponedjeljak da su prosječne cijene hotelskog boravka tokom igara pale na 258 eura po noćenju – što je pad s 342 eura ranije tokom ljeta, što je u to vrijeme predstavljalo povećanje od 70 posto u odnosu na prosječnu cijenu od 202 eura u julu 2023.

Putnički agenti kažu da bi ljudi mogli naići na popuste u rasponu od deset posto do čak 70 posto jer operateri daju jeftinije ponude nakon što je potražnja za boravkom tokom Igara pala ispod očekivanja zbog visokih cijena i sigurnosnih problema.

“Ugostiteljska industrija u Francuskoj i širom svijeta nedvosmiisleno je naučila lekciju protiv dizanja cijena kada želi iskoristiti velike događaje”, izjavio je Tim Hentschel, izvršni direktor Hotel Planner, web stranice za rezervacije putovanja koja omogućuje rezervacije za 1,4 miliona smještajnih kapaciteta širom svijeta.

Hotel Planner je saopćio da bilježi pad od čak 66 posto prosječnih hotelskih cijena za hotele s četiri zvjezdice u Parizu do početka augusta.

U julu je hotelski operater sa sjedištem u Francuskoj, Accor, revidirao svoje očekivane dobitke od Olimpijskih igara, nakon što je prethodno predvidio povećanje prihoda od dva posto po dostupnoj sobi u Francuskoj tokom Igara.

“To više nije slučaj”, kazao je izvršni direktor Accora, Sebastien Bazin, tokom razgovora o zaradi. Kazao je, međutim, da su popunjenost i cijene i dalje bolje od stope popunjenosti od 80 posto u ostalim Accor hotelima.

Neki su hoteli ukinuli ograničenja, uključujući zahtjeve vezane uz datume dolaska i dužinu boravka, kako bi privukli goste koji dolaze u posljednji tren, navode putnički agenti.

“Pravila su pala, ali cijene nisu toliko”, izjavio je Neil Kurman, putnički agent Protravel International, luksuzne turističke agencije. Hoteli s pet zvjezdica poput Le Royal Monceau Raffles još naplaćuju skoro 3.000 eura po noćenju tokom igara, kazao je.

Accor bi mogao zabilježiti povećanje prihoda od soba za 0,5 posto ako putnici pohrle u grad u mjesecima nakon Olimpijskih igara, kazao je Bazin iz Accora, ali izgledi firme ostaju konzervativni, prenosi Reuters.

(Klix.ba)

Podijeli ovaj članak