RyanAir: Crnogorski aerodromi ne podstiču niskotarifne prevoznike

Koncesije kao put za veću aviodostupnost i bolje upravljanje

  • Tema davanja pod koncesiju crnogorskih Aerodroma zaokuplja već duže pažnju javnosti, a Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je prije nekoliko mjeseci formiralo i novu tendersku komisiju za Aerodrome Crne Gore,  koja je imala zadatak da odluči što da uradi sa tenderom za dugoročni zakup vazdušnih luka u Podgorici i Tivtu. Ovaj tender je pokrenula još 2019. bivša, DPS-om predvođena Vlada; sadašnja Vlada je produžila saradnju s konsultantom IFC, pa  u ovom trenutku tenderska komisija u saradnji s konsultantom priprema prijedlog javnog poziva za kvalifikovane ponuđače, zajedno s predlogom ugovora o koncesiji koji će biti sastavni dio javnog poziva.

 RyanAir: Ne vraćamo linije sa ovim aerodromskim cijenama u Crnoj Gori

Crnogorske putnike, proteklih godina, iritiralo je napuštanje RyanAira, i ukidanje avio linija iz Podgorice od strane ovog niskotarifnog prevoznika.

Na pitanje Bankara da li planiraju povratak tih linija, iz press službe RyanAira su kratko podsjetili da “aerodromi u Crnoj Gori imaju povećane naknade u poređenju sa drugim evropskim aerodromima koji smanjuju naknade kako bi stimulisali oporavak i rast saobraćaja, što je u suprotnosti sa onim što se može vidjeti širom Evrope, Sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Održavanje i povećanje kapaciteta zavisi od dugoročne sigurnosti sa niskim troškovima, naveli su iz press službe RyanAira.

Koncesijama do boljeg upravljanja

Ko će odlučuvati o državnoj imovini: Aerodromi Crne Gore

-Iz perspektive nekoga ko je preuzeo Aerodrom u trenutku kad poslovni rezultati nijesu bili na očekivanom nivou i dobio povjerenje od Vlade Republike Srbije da pripremi Aerodrom za koncesiju, mogu da preporučim ovaj model (koncesije) razvoja i za Aerodrome u Crnoj Gori, i više puta smo naglasili da smo spremni sva svoja znanja i iskustva ponudimo i Vladi Republike Crne Gore, kako bi se postigao značajno bolji rezultat – kazao je ranije za Bankar dipl.ing Saša Vlaisavljević,  prvi čovjek Aerodroma Nikola Tesla Beograd.

On je ukazao da se koncesija , kao model razvoja aerodroma, generalno pokazala kao uspješna za razvoj vazdušnog saobraćaja, uz napomenu da je, međutim, prije donošenja strateške odluke i pokretanja postupka izbora Koncesionara potrebno  preduzeti nekoliko ključnih koraka u cilju pripreme i podizanja vrijednosti projekta i ukoliko se ti preduslovi ne ispune model neće ići u dobrom smjeru.

Regionalni lideri Beograd i Tirana ove godine ruše sve rekorde

Kada se analiziraju performance aerodroma u okruženju, ističe se upravo aerodrom Beograd, ali  i Tirana, u našem neposrednom komšiluku.

Kako smo izgubili bitku sa okruženjem: Aerodrom Tirana

-Beogradski aerodrom bilježi novi rekordan obim avio-saobraćaja u svojoj istoriji. U prvoj polovini godine Aerodrom Nikola Tesla ugostio je više od 3,7 miliona putnika, što je 13 odsto više nego prošle godine i 42 odsto više nego u istom periodu 2019. godine. U istom periodu, zabilježeno je 39.580 letova, odnosno 9 odsto više nego prošle godine i 25 odsto više nego u istom periodu 2019. godine. Kompanija VINCI Airports, matična grupacija kompanije Belgrade Airport upravlja Aerodromom Nikola Tesla.

-U Tirani, kojom upravlja Kastarti grupa, nedavno su, u junu oborili rekord sa preko milion putnika mjesečno. Ova brojka premašuje broj putnika u junu prošle godine za 667.521, što predstavlja povećanje od 61,6% u odnosu na prethodnu godinu. Period od januara do juna 2024. takođe je zabiljeležio značajan rast, I međunarodni aerodrom Tirana  (TIA) je ugostio 4.790.368 putnika, u poređenju sa 2.894.358 putnika tokom istog perioda 2023. Ovaj porast od 65% u odnosu na prošlu godinu odražava prošireni kapacitet TIA-e, poboljšane usluge i strateške investicije za poboljšanje iskustva putnika.

Slično Beogradu, i u Albaniji je na snazi koncesioni ugovor, s tom razlikom što je za Albance Kastrati grupa bila “druga sreća”, jer  je prvobitni ugovor o koncesiji sa kineskim investitorom raskinut, i koncesija  predata najvećem albanskom biznismenu Shefqetu Kastratiju, nakon čega je uslijedio rapidni rast svih pokazatelja poslovanja.

Podijeli ovaj članak