“Fijat” počeo probnu proizvodnju “grande pande” u Kragujevcu

Kompanija FCA Srbija danas je u Stelantisovoj fabrici u Kragujevcu počela probnu proizvodnju električnog modela automobila “fijat grande panda“, dok je početak serijske proizvodnje planiran za dva mjeseca.

Svečanosti povodom početka proizvodnje novog modela automobila prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Karlos Tavareš, izvršni direktor kompanije Stelantis.

Vučića je dočekao Tavareš, kao i predstavnici kompanije koji su mu pokazali novi model električnog vozila, a za koje je Vučić rekao da očekuje da će biti veoma uspješan.

Stelantis je većinski vlasnik fabrike automobila u Kragujevcu, dok je manjinski udio u vlasništvu Republike Srbije, po osnovu ugovora o strateškom partnerstvu koji je 2008. godine sklopila Vlada Srbije sa italijanskim Fijatom.

Dvije godine nakon što su predstavnici Vlade Srbije i kompanije Fijat Krajsler automobili potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju 190 miliona eura u fabrici u Kragujevcu sve je spemno za proizvodnju novog modela. Italijanska kompanja Fijat Krajsler automobili, koja je sa francuskom grupom Pežo Sitroen automobili formirala multinacionalni automobilski gigant Stelantis, u novi projekat u Kragujevcu investirala je 142 miliona eura, a Vlada Srbije preostalih 48 miliona eura.

Vučić: Veliki dan za Srbiju

Predsjedniku Vučiću je u fabričkom krugu prezentovan novi model automobila kojim se potom dovezao do upravne zgrade kompanije. On je izjavio da je ovo veliki dan za Srbiju, jer ta fabrika simbolizuje zajednički uspeh  Srbije sa kompanijom Stelantis i borbu za ubrzani napredak.

“Danas je veliki dan za nas i našu zemlju i želio sam da pročitam dobar govor, ali me Tavareš naterao da pokušam da kažem šta osjećam i u vezi sa ovom fabrikom i našom zemljom. Ovo što sam čuo od Silvije i Karlosa je bilo nešto najbolje što sam mogao u prethodnim godinama da čujem, jer je više govorilo o budućosti nego što sam mogao da čujem u svijetu od političara”, rekao je Vučić.

 

Tavareš: Pišemo novo poglavlje Fijata proizvodnjom novog vozila u Srbiji

Tavareš je rekao danas na svečanosti povodom inauguracije novih proizvodnih linija za buduću proizvodnju električnih vozila u modernizovanoj fabrici u Kragujevcu da su ispunili obećanje dato prije dvije godine i da proizvodnjom “grande punta” nastavljaju da pišu novo poglavlje Fijata u Srbiji. Tavareš je rekao da osjeća obavezu i odgovornost da se napiše još jedno poglavlje Fijata u Srbiji.

“Fijat je ovdje došao 1950. godine i mi imamo odgovornost da nastavimo sa takvim investicijama, sa takvom tehnologijom, da nastavimo da radimo na poboljšanju svega. Za nas je izvršenje plana suština, način na koji ćemo postići naše ciljeve i zaista mi je drago što se osećamo ovdje kao kod kuće”, rekao je Tavareš i zahvalio članovima njihovog tima u Kragujevcu.

Podijeli ovaj članak