Rezanje kamatnih stopa na vidiku

Foto: FED
 Predsjednik američkih Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je na Kongresu ranije ove sedmice da bi održavanje restriktivne politike moglo predugo kočiti privredni rast i centralna  banka neće nužno čekati da inflacija dosegne 2% prije nego što smanji kamatne stope, jer bi moglo biti već prekasno.
Powell je naglasio da Fed treba više podataka koji bi ukazivali na održivo kretanje inflacije prema 2% prije nego što poduzmu mjere. Tržišta sada procjenjuju oko 70% šanse za smanjenje stope Fed-a u rujnu, a očekuje se još jedno smanjenje stope do kraja godine. Fed će vjerovatno poslati jasan signal o potrebi smanjenja kamatnih stopa na simpoziju u Jackson Holeu krajem kolovoza.

Visoke kamatne stope nastavljaju vršiti pritisak na mala preduzeća, otežavajući zapošljavanje i utičući na nestabilne cijene komercijalnih nekretnina u SAD-u, što bi moglo predstavljati sistemski rizik u nadolazećim godinama. Više kamatne stope smanjuju potražnju za poslovnim nekretninama i otežavaju refinansiranje. Koncentracija zajmova za komercijalne nekretnine i nepriznati gubici u bankama zbog kamatnih stopa mogli bi predstavljati sistemski rizik s kojim se treba pozabaviti kako bi se izbjeglo ponavljanje krize iz prošlosti.

Izbori u Velikoj Britaniji i Francuskoj dali su radikalno različite rezultate. U Ujedinjenom Kraljevstvu Laburistička stranka lijevog centra odnijela je uvjerljivu pobjedu, dok su izbori u Francuskoj završili na pat poziciji u parlamentu, s podjelom glasova između ljevice, centra i krajnje desnice. U obje zemlje vlade će biti ograničene javnim finansijama, što će ograničiti realizaciju nekih izbornih obećanja.

Međutim, u prvoj polovini 2024. globalno je tržište snažno ojačalo (Bloombergov globalni indeks +14%), zbog oživljavanja proizvodnje i trgovine, posebno u europodručju i Ujedinjenom Kraljevstvu, koji su ponovo počeli rasti nakon recesije 2023. godine. Firme povezane s vještačkom inteligencijom kao što su Nvidia, Microsoft i Google zabilježile su ogroman rast. Najveći prinos imao je sektor informaciionih tehnologija sa 41 odsto, zatim sektor komunikacija sa 26 odsto te industrijski i zdravstveni sa 14 odsto povrata.

Uprkos tome, očekuje se povećana volatilnost tržišta u drugoj polovini godine zbog razlike u politici centralne banke, geopolitičkih napetosti i izbornih rezultata. U SAD-u je privredni rast ostao solidan uprkos višim kamatama, uz predviđeno usporavanje u drugoj polovini godine. Očekuje se da će se inflacija nastaviti smanjivati, a Fed će vjerojatno početi smanjivati ​​kamatne stope u trećem tromjesečju. Ovo ublažavanje monetarne politike će podržati daljnju stabilizaciju privrede, što će snažno podržati dionice na tržištu.

Izvor: seebiz

Podijeli ovaj članak