Milijarder pobjegao iz Ukrajine

Milijarder Genadij Bogoljubov, jedan od najbogatijih Ukrajinaca, pobjegao je iz zemlje pomoću falsifikovanih dokumenata.

Ukrajinska Pravda, pozivajući se na izvore u glavnom tužilaštvu i poslovnim krugovima, navodi da je Bogoljubov napustio Ukrajinu vozom Kijev-Helm u noći između 23. i 24. juna.

Bogoljubov je navodno pobjegao jer je biro za ekonomsku sigurnost namjeravao da ga osumnjiči za malverzacije u slučaju PrivatBank. Oligarh je navodno napustio Ukrajinu koristeći falsifikovane dokumente dok je u Poljsku ušao pomoću svojih.

Sada se prema navodima ukrajinske Pravde nalazi u Austriji.

Mediji navode da je ukrajinski graničar koji mu je pomogao da pobjegne u Poljsku priveden 6. jula.

Bogoljubov, koji ima 62 godine, blizak je saradnik ukrajinskog oligarha Igora Kolomojskog i bivši suvlasnik ukrajinske banke PrivatBank.

Slučaj PrivatBank se odnosi na optužbe o finansijskom propustu i lošem upravljanju u najvećoj ukrajinskoj komercijalnoj banci što je dovelo do njene nacionalizacije 2016. godine zbog značajnih finansijskih gubitaka.

Sud u Engleskoj je inače Bogoljubovu i Kolomojskom 2018. godine konfiskovao imovinu.

Milijarder inače zbog godina ne podliježe mobilizaciji i stoga nije ograničen zabranom putovanja.

Kazahstanski oligarh Danijar Abulgazin, podsjetimo, iznajmio je brod sa kojeg je nedavno ispaljen vatromet koji je izazvao katastrofalan požar na grčkom ostrvu Hidri, prenosi Kurir iz ukrajinske Pravde.

(Capital.ba)

Podijeli ovaj članak