Sastanak Radović – Kopman

U okviru radne posjete Briselu gdje je delegacija Centralne banke imala niz važnih sastanaka sa visokim predstavnicima evropskih institucija, guvernerka dr Irena Radović  sastala se i sa generalnim direktorom Direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR), Hertom Janom Kopmanom – saopšteno je iz CBCG.

Na sastanku je razgovarano o realizovanim i predstojećim aktivnostima u okviru pregovaračkih poglavlja 4 (Sloboda kretanja kapitala), 9 (Finansijske usluge) i 17 (Ekonomska i monetarna politika), kojim CBCG rukovodi.

Guvernerka Radović upoznala je direktora Kopmana da je CBCG formirala Koordinaciono tijelo za praćenje procesa evropskih integracija. „Na ovaj način ćemo dodatno intenzivirati svoj rad kako bismo sve obaveze za ispunjenje završnih mjerila u pregovaračkim poglavljima kojima CBCG rukovodi realizovali kvalitetno i blagovremeno“, kazala je guvernerka Radović.

Guvernerka je informisala sagovornika i o intenzivnim aktivnostima koje je CBCG, u saradnji sa ostalim regulatorima, Vladom i Skupštinom Crne Gore, sprovela na planu usaglašavanja domaće regulative sa pravnom tekovinom EU u oblastima koje su od značaja za ispunjavanje SEPA kriterijuma.

Direktor Kopman je pohvalio ove izuzetne napore i istakao da su oni prepoznati od strane nadležnih tijela Evropske komisije.

Sagovornici su se saglasili u ocjeni da Crna Gora treba da iskoristi aktuelni zamah politike proširenja i nastavi sa sprovođenjem ključnih reformi u oblastima od strateškog značaja za ubrzanje ekonomskog rasta i približavanje državama članicama Unije – navosi se u saopštenju CBCG.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak