Perčobić: Slobodno kretanje radnika ključni element integracije Crne Gore u EU

David Perčobić

Konferencija o tržištu rada “Crna Gora ka EU: Mobilnost radne snage”, koju je organizovao Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZCG) u okviru twinning projekta “Jačanje kapaciteta Zavoda za zapošljavanje Crne Gore za sprovođenje aktivnih mjera za zapošljavanje, budućeg učešća u Evropski Socijalni Fond i olakšavanje mobilnosti radne snage”, kojeg finansira Evropska unija ,bila je prilika da se skrene pažnja na sve benefite slobodnog kretanja radne snage.

“Slobodno kretanje radnika predstavlja ključni element integracije naše države u EU i koji nosi brojne socijalne, ekonomske i institucionalne koristi za zemlju i njene građane. Slobodno kretanje radnika donosi Crnoj Gori sljedeće prednosti: pristup talentima i vještinama iz drugih zemalja EU, omogućava privlačenje kvalifikovane radne snage, popunjavanje deficitarna zanimanja i pristup najboljim kadrovima, razmjenu znanja, ideja, i iskustava između Crne Gore i drugih država članica, što doprinosi unapređenju domaćih kapaciteta. Pristup širem tržištu rada omogućiće crnogorskim poslodavcima da pronađu radnike s adekvatnim vještinama i tako unaprijede produktivnost i konkurentnost svojih preduzeća,” naveo je u svom obraćanju direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, David Perčobić.

Među svim politikama EU, slobodno kretanje evropskih građana koje im omogućava da žive, uče i rade širom EU je jedan od prioriteta, istakla je predstavnica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Laura Zampeti.

“Kako se Crna Gora približava EU mora da se posveti izazovima koji se odnose na mobilnost radne snage. Crna Gora mora da eliminiše pravne prepreke za pristup tržištu rada za građane EU i da nastavi sa naporima kako bi se koordinisao sistem socijalne zaštite. Crna Gora treba da se pripremi za aktivni angažman u prekograničnom uparivanju poslova i integraciji na tržištu rada,” navela je Zampeti.

Laura Zampeti

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić, istakla je značaj pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA) za sprovođenje politika tržišta rada u Crnoj Gori.
“Tvining projekat koji promoviše mobilnost radne snage dio je Jednogodišnjeg akcionog programa vrijednog 7,7 miliona eura, pod nazivom „Podrška pametnom i inkluzivnom rastu – zapošljavanje i socijalna inkluzija“. Cilj programa je doprinos pametnom i inkluzivnom ekonomskom rastu i ravnopravnosti polova kroz poboljšanje mogućnosti zapošljavanja i socijalne inkluzije ranjivih kategorija. Saradnja sa institucijama iz Slovačke, Estonije i Njemačke omogućava Crnoj Gori da koristi njihovo znanje i iskustvo“, kazala je Nišić.

Direktor Zavoda za zapošljavanje David Perčobić  i ministarka Naida Nišić

Rezidentni savjetnik za Twinning | RDA Slavomir Štastnij izrazio je zadovoljstvo saradnjom sa Zavodom za zapošljavanje i Ministarstvom rada i socijalnog staranja, koji su glavni korisnici projekta.

Slavomir Štastnij

„Projekat je finansiran od EU sa ukupnim budžetom od 823.000 eura i traje 21 mjesec, počevši od 1. aprila 2023. godine, sa završetkom planiranim za početak 2025. godine. Projekat se realizuje u konzoriciji tri zemlje, Slovačke, Njemačke i Estonije. Razvijena je metodologija za implementaciju i monitoring aktivnih mjera, te plan komunikacije za implementaciju garancije za mlade. Kad je u pitanju komponenta jačanje institucionalnih kapaciteta, spremili smo smjernice za angažman u projektima Evropskog socijalnog fonda, te izradili priručnik koji obuhvata teme slobodne mobilnosti radnika“, naveo je Štastnij.

Peter Felten

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Peter Felten u svom obraćanju je istakao da je pozitivan IBAR otvorio vrata za Crnu Goru da zatvori sva 33 pregovaračka poglavlja, a naročito Poglavlje 2 koje se odnosi na slobodu kretanja.
“Zaista se nadamo da će Crna Gora iskoristiti ovu priliku i da neće dozvoliti bilo kojim akterima unutar ili van zemlje da je odvrate sa fokusa na ispunjavanju preostalih zadataka da stekne pravo za pristup EU, što je prije moguće ili 2028. ili malo kasnije, ali da to svakako ostvari,” naveo je Felten.
Ovom prilikom je podsjetio da su njemačka agencija za zapošljavanje i Ministarstvo rada i socijalnih pitanja dali značajan doprinos Twinning projektu, posebno u jačanju kapaciteta Zavoda za zapošljavanje Crne Gore u olakšavanju mobilnosti radne snage.

Ambasador Slovačke u Crnoj Gori, Boris Gandel, ukazao je na značajan jubilej koji je Slovačka obilježila nedavno – 20 godina članstva u EU, izražavajući želju da Crna Gora uspješno završi proces pristupanja EU do 2028. godine.
“Mnogi studenti koji završe studije u inostranstvu ostaju tamo, ali je važno iskustvo koje donose nazad u domovinu. Slobodno kretanje radne snage omogućava ljudima da rade širom EU, što bi za Crnu Goru značilo pristup tržištu od oko 500 miliona stanovnika“, rekao je Gandel.

Foto, tekst i video: Media biro

Podijeli ovaj članak