Dnevnica od 25 do 30 eura: Za rad na “Plantažama” nedostaje sezonskih radnika

Na plantažama crnogorske državne kompanija  Agrokombinat „13. jul koja je jedan od najvećih i najznačajnijih proizvođača grožđa i vina u Jugoistočnoj Evropi, trenutno radi 348 sezonaca, saopšteno je portalu Adria iz “Planataža”.

“Angažovano je 199 sezonaca Crnogoraca koji su nam ustupljeni posredstvom agencije ,,Nice job”,kao i stranaca 149 koji dolaze iz zemalja okruženja”, preciziraju oni.

Najveći broj sezonaca je, dodaju, iz Sjeverne Makedonije, Srbije, ali i Bosne i Hercegovine.

Trenutno se, kako kažu, u vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji obavlja berba breskve, koja će otprilike trajati do početka avgusta, zavisno od vremenskih prilika.

Najavljuju i berbu stonog grožđa.

“Berba stonog grožđa planira početi između 10.07. i 15.07., i trajaće do kraja avgusta, kada počinje berba vinskog grožđa i trebalo bi se završiti do kraja septembra”, kažu iz Plantaža.

I ove godine se suočavaju sa deficitom radnika.

“Deficit radne snage postoji u Vinogradima, radi se o nekvalifikovanim radnicima, koje je posljednjih godina teško obezbijediti”, kazali su  iz ove kompanije.

Prosječna dnevnica za berača breskve iznosi između 25 eura i 30 eura, s tim što iskusniji berači mogu zaraditi i više, zavisno od brzine i iskustva.

Izvor: Adria.tv

Podijeli ovaj članak