Status juana kao rezervne valute sve bolji

Da bi se kineski juan koristio globalnije, valuti je potrebno više “primjena” kao što su dionice i obveznice, rekla je Bonnie Chan, izvršna direktorica Hong Kong Exchanges and Clearing Limited, na panelu u utorak. Peking je dugo hvalio svoje ambicije za povećanjem globalne upotrebe kineskog juana – također poznatog kao “renminbi” ili “RMB” – na međunarodnom financijskom tržištu gdje je američki dolar je dominantna valuta. Američke sankcije Rusiji također su povećale pritisak na neke zemlje da imaju alternative američkoj valuti.

Chan je, govoreći tijekom sastanka Svjetskog ekonomskog foruma “Ljetni Davos” u Dalianu u Kini, primijetio da ljudi drže valutu za trgovinu ili, što je još važnije, kao skladište bogatstva.

“Nećemo samo zadržati hrpu RMB-a i staviti ih na ovaj bankovni račun”, rekla je. “Želite imati obveznice, želite imati dionice itd.”

“Jedan od naših strateških imperativa [je] promijenjen kako bismo bili sigurni da nastavljamo proizvoditi više sigurnosnih proizvoda denominiranih u RMB-u,” rekao je Chan, “tako da investitori diljem svijeta zapravo mogu vidjeti više aplikacija RMB-a i moći koristiti one kao medij za pohranjivanje bogatstva u obliku RMB-a.”

Prošle je godine HKEX najavio program “Dual-Counter” koji ulagačima omogućuje trgovanje vrijednosnim papirima uvrštenim na burzu u Hong Kongu u hongkonškim dolarima ili kineskim juanima.

U značajnom koraku prema internacionalizaciji juana, Međunarodni monetarni fond je 2015. najavio da će sljedeće godine dodati juan u svoju košaricu rezervnih valuta.

Juan je bio četvrta najaktivnija valuta za globalna plaćanja po vrijednosti u svibnju, čineći gotovo 4,5% takvih transakcija, prema međubankarskoj mreži za razmjenu poruka SWIFT. Američki dolar imao je gotovo 48 posto udjela.

U financiranju trgovine, juan je zauzeo treće mjesto s oko 5,1% u svibnju, prema SWIFT-u. euro bio je nešto veći na 5,6%, dok je američki dolar dominirao s gotovo 85% udjela, pokazuju podaci.

Fred Hu, osnivač, predsjednik i izvršni direktor Primavera Capitala, rekao je na istom panelu u utorak da će internacionalizacija juana vjerojatno trajati dulje nego što mnogi očekuju, unatoč povećanoj količini izjava iz Pekinga.

Dok je Kina najveća trgovačka nacija i ima velike financijske centre, “nismo tako veliki, tako duboki kao SAD”, rekao je Hu. “Osim što je naš kapitalni račun također zatvoren, nije u potpunosti konvertibilan, [što] također na neki način [koči] internacionalizaciju renminbija.”

Razvoj više investicijskih proizvoda denominiranih u kineskim juanima također zahtijeva sazrijevanje lokalnog financijskog sektora. Dio toga uključuje sofisticiraniju bazu investitora.

Chan je rekao da je tijekom godišnjeg financijskog foruma Lujiazui u Šangaju prošlog tjedna gotovo svaki razgovor s najvišim čelnicima uključivao izraz “strpljivo ulaganje”.

Izraz se pojavio u službenim priopćenjima za poticanje dugoročnog ulaganja umjesto kratkoročnih špekulacija.

“Strpljenje proizlazi iz učenja kroz volatilnost tržišta”, rekao je Kenny Lam, izvršni direktor Two Sigma Asia-Pacific, tijekom istog panela u utorak.

Rekao je da kreatori politike više razmišljaju o tome da svoje politike učine stabilnijima i dosljednijima.

Kineske tvrtke već dugo pokušavaju iskoristiti američka financijska tržišta radi prestiža i veće tržišne likvidnosti koje nude, ali pojačani regulatorni nadzor Pekinga i Washingtona drastično je usporio takve kotacije u posljednje tri godine.

“Mislim da su IPO-i ključni za privlačenje ulagača da se vrate na tržište. Sve priče oko toga pokazuju da se događa veliki napredak,” Jonathan Krane, osnivač i izvršni direktor KraneShares, također je rekao na panelu u utorak.

“U SAD-u vidimo sve ove inovacije, umjetnu inteligenciju i sve te tvrtke koje izlaze na berzu i dobro posluju, a onda se u Kini događa ista industrija, iste inovacije i te priče treba ispričati kroz IPO tržište”, rekao je Krane, istaknuvši da čuje da će se IPO tržište “početi vraćati”.

Kineske vlasti prošle su nedjelje najavile nove napore da podrže početne javne ponude, posebno u Hong Kongu.

Chan je rekla da je do sada ove godine burza u Hong Kongu primila 73 nove prijave za uvrštenje – što je povećanje od 50% u odnosu na drugu polovicu prošle godine, rekla je.

“Priča se lijepo razvija”, rekla je, ističući da je oko 110 IPO-ova na redu.

“Sve što nam je potrebno je niz dobrih tržišnih uvjeta kako bi se ove stvari pokrenule i imale dobru cijenu”, dodala je.

Slični Članci