Šta je izazov „bez trošenja“ i šta nam donosi osim uštede?

Izazov da izbjegnete nebitnu potrošnju može vam pomoći da povećate svoju uštedu i steknete vrijedne finansijske uvide. Izazov bez trošenja može biti koristan način da obuzdate loše navike potrošnje i da svom budžetu date preko potrebno resetovanje.

Naravno, ova vrsta finansijskog izazova može vam pomoći da uštedite novac. Ali izazov bez trošenja ima potencijal da vam pruži još vrijednije koristi. Učešće u ovoj vrsti izazova može vam dati uvid u to kako ste trošili svoj novac i pomoći vam da resetujete svoje finansijske prioritete za budućnost.

Ova vrsta izazova postala je popularna posljednjih godina uglavnom zahvaljujući društvenim medijima. Ipak, koncept izazova bez trošenja nije nov. Evo svega što treba da znate o tome kako funkcioniše ovaj finansijski izazov, prednostima koje nudi i kako da ga sami planirate, piše Yahoo Finance.

Šta je izazov „bez trošenja“?

U pitanju je obaveza da se ne troši novac na bilo kakve nebitne kupovine u određenom vremenskom periodu. Uopšteno govoreći, prihvatljivo je kupovati i plaćati račune koji su od suštinskog značaja za vaš svakodnevni opstanak, kao što su kupovina namirnica i benzina i plaćanje računa i kreditnih obaveza. Ali nebitna potrošnja, kao što je ishrana u restoranu, kupovina odjeće, zabave ili kupovine u vezi sa putovanjima je zabranjena.

Smanjujući svoju potrošnju, možda ćete moći da postignete nekoliko ciljeva. Jedan od najočiglednijih neželjenih efekata izazova bez trošenja je ušteda novca. Međutim, još jedan nusproizvod ove vrste izazova je sposobnost da identifikujete oblasti u vašem budžetu u kojima možda previše trošite i prilagodite budžet u budućnosti.

  1. Definišite svoje finansijske ciljeve

Da biste započeli izazov bez trošenja, važno je da identifikujete svoje ciljeve – a dobra je ideja i da ih zapišete. Možda je vaš budžet preopterećen ili se borite sa prevelikom potrošnjom. U takvom scenariju, izazov bez potrošnje mogao bi biti posebno koristan. Ali čak i ako niste u izazovnoj situaciji, ulaganje napora da izbjegnete trošenje novca na nebitne kupovine može vam dati priliku da definišete ili ažurirate svoje finansijske prioritete.

  1. Isplanirajte vremenski okvir

Ne postoji određeni vremenski okvir koji morate da pratite za izazov bez potrošnje. Međutim, može biti od pomoći da unapred definišete željenu vremensku liniju.

Na primjer, možda ćete se obavezati da izbjegavate nebitne kupovine 30 dana. Ili, možete početi manje i imati za cilj da prođete vikend ili čak nekoliko dana bez trošenja novca na bilo kakve nebitne kupovine.

  1. Postavite svoja osnovna pravila

Kada definišete svoje finansijske ciljeve i vremenski okvir, želećete da postavite neka osnovna pravila. Ova pravila su u suštini smjernice za potrošnju koje ćete izabrati da pratite tokom izazova bez potrošnje.

Možda ćete želeti da zapišete listu odobrenih troškova i kupovina koje ćete obaviti tokom izazova.

To može uključivati mjesečne račune, namirnice, osnovne predmete za ličnu upotrebu i domaćinstvo. Imajte na umu da ćete možda morati sebi da pružite malo fleksibilnosti u slučaju da se pojavi trošak koji niste očekivali.

Izvor: Bizlife.rs

Slični Članci