Makedonci projektuju put preko Boke

“Monteput” je kao najpovoljniju na tenderu za idejno rješenje za dionicu brze ceste, koja će prelaziti Bokokotorski zaliv i povezivati Herceg Novi i Budvu, izabrao ponudu vrijednu 144.900 eura koju je dala kompanija “Građevinski Institut Makedonija”. Ova firma će posao obavljati sa dva podgorička podugovarača, preduzećima “Geotest Engineering” i “lnstitut za građevinarstvo”.

To piše u odluci koja je objavljena na sajtu Crnogorskih elektronskih javnih nabavki (CeJN) 20. juna, na koju postoji mogućnost žalbe još šest dana.

Ovaj tender je raspisan sredinom aprila i trajao je do 7. maja a bio je vrijedan 181 hiljadu eura. Riječ je o drugom tenderu za traženje trase ove saobraćajnice, nakon što je raniji, koji je raspisan u februaru, poništen početkom marta zbog nepravilno sačinjenih ili nepotpunih izjava.

Zadatak projektanta je da analizira sve varijante povezivanja dva primorska grada, posebno s obzirom na ograničenja u području Kotora. Ovaj tender, odnosno dokumentacija je osnov za opredjeljenje položaja ovog koridora u predlogu Prostornog plana Crne Gore (PPCG), a služiće i kao plan za buduća ulaganja Vlade u saobraćajnu infrastrukturu.

Nacrt PPCG nije ponudio konačno rješenje kako da ova brza cesta obiđe centre primorskih gradova, skrati rastojanje između njih, pređe Bokokotorski zaliv i smanji gužve. Most kod Veriga je naveden kao jedna od opcija, ali za nju postoje negativna mišljenja. Druga mogućnost je da se brza saobraćajnica od Tivta nastavi preko poluostrva Luštica, i da na hercegnovsku stranu pređe kod Kumbora. Početak trase je kod graničnog prelaza Debeli brijeg, a zatim preko zaleđa Herceg Novog dolazi do Tivta ili Kotora i vezuje se na dionicu od zone Bratešica ka Budvi.

Komisija za sprovođenje postupka javne nabavke odbila je ponudu kolašinskog konzorcijuma “Viamont”, jer je po Zakonu o javnim nabavkama jedna od članica konzorcijuma “IGH Mostar – dio stranog društva IGH Podgorica”, isključena jer kao dio strane firme nema svojstvo kompanije, preduzetnika ili fizičkog lica.

Osim te, isključena je i ponuda firme “Via project” jer su u izjavi garantovali da su platili sve poreze i doprinose, što nakon provjere nije bio slučaj, jer je to preduzeće imalo 278 eura duga po osnovu poreza i doprinosa zaposlenih. Komisija je utvrdila da kompanija nije navela tačne podatke i ispunila uslove, zbog čega je isključena iz tendera.

(Vijesti)

Podijeli ovaj članak