Poreski savjetnici – spona između države i poreskih obveznika

Povodom godišnjice od osnivanja Komore poreskih savjetnika Crne Gore (KPSCG) juče je organizovana konferencija “Poreski savjetnici i fiskalna odgovornost. Skup, održan u hotelu “Hilton”, okupio je poznavaoce iz računovodstvene struke, kao i niz srodnih asocijacija i udruženja sa kojima je Komora poreskih savjetnika Crne Gore potpisala sporazume o saradnji.

Kako je istakao predsjednik Komore poreskih savjetnika Crne Gore Zoran Vukićević, KPSCG je jedna od najmlađih asocijacija u našem poslovnom okruženju, koja trenutno broji 23 licencirana poreska savjetnika.

Govoreno je i o tome da je država prepoznala značaj koji poreski savjetnici moraju imati za privredu i poslovni ambijent države donoseći Zakon o poreskim savjetnicima. Kako je on istakao, tim zakonskim dokumentom ustanovljene su uloge poreskih savjetnika koje podrazumijevaju davanje savjeta o poreskim i carinskim pitanjima, izradu poreskih prijava, poreskih bilansa i drugih dokumenata koji su od značaja za oporezivanje, kao i zastupanje pred nadležnim državnim organima.
Komora poreskih savjetnika djeluje u pravcu afirmacij e djelatnosti poreskog savjetovanja i unapređenja primjene odnosne poreske i carinske legislative, kao i doprinosa poboljšanju zakonodavnog okvira i ujednačavanja poreske prakse, napomenuo je on.

U ime Komore, Vukićević je potpisao sporazume o saradnji sa Asocijacijom menadžera Crne Gore (Budimir Rakočević), Institutom internih revizora i Komorom procjenitelja i sudskih vještaka Crne Gore (Slavko Rakočević) i Unijom poslodavaca (Slobodan Mikavica).

Pored njih, na konferenciji koja je zatim uslijedila učestvovali su i Anastasija Boljević, generalni sekretar Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore, Suzana Radulović, generalni sekretar Unije poslodavaca, a moderator razgovora bio je David Vukićević, predsjednik Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore.

Rakočević je istakao da su poreski savjetnici bitan element poslovanja i da je neophodno uvoditi standarde. On je ukazao da u svrhu napretka poreskih savjetnika treba raditi na njihovoj odgovornosti u smislu da finansijski odgovaraju za loše savjete. Boljević je konstatovala da računovođe i poreski savjetnici imaju isti cilj, a to je podizanje normative i borba protiv nelojalne konkurencije.

Rakočević je govorio o internoj kontroli poslovanja, naglašavajući da je neophodno da poreske prijave budu u skladu sa zakonom i podnesene na vrijeme.

Radulović je naglasila da treba raditi na promociji poreskog savjetovanja i njegovim benefitima za ekonomiju i društvo.

Poresko savjetovanje je spona između države i poreskih obveznika kazala je Radulović.

Vukićević je istakao da poreski savjetnik svojim radom treba da utiče na poboljšanje zakonske poreske legislative. S.Ć.

Zakon kao osnova profesije

Na konferenciji su predstavljeni poreski savjetnici, kao i prva kompanija za poresko savjetovanje. U ovom dijelu programa učestvovali su poreski savjetnici Danijela Pejović i Predrag Marković.

Zatim je poreska savjetnica Sonja Smolović održala predavanje “Zakon o poreskim savjetnicima, osnov za definisanje profesije”.

Izvor: Dan

Slični Članci