Kina uzvraća udarac: Pokrenula antidampinšku istragu svinjetine iz EU

PEKING – Peking je pokrenuo antidampinšku istragu protiv određenih proizvoda sa svinjskog mesa iz Evropske unije, nekoliko dana nakon što je Bisel podigao carine na kineska vozila.
Kinesko ministarstvo trgovine objavilo je u ponedjeljak da je pokrenulo istragu o uvezenoj svinjetini i njezinim nusproizvodima porijeklom iz EU-a, uključujući svinjske iznutrice, svinjsku mast, svinjsku crijeva i želuce.

Očekuje se da će se istraga završiti u roku od 12 mjeseci, iako bi mogla produžiti dodatnih šest mjeseci, saopštilo je ministarstvo.

Privredna komora Evropske unije u Kini rekla je da je istraga o svinjskom prometu u EU odmazda Pekinga za nedavne carine na kineska električna vozila.

“Neće biti prvi put da se na istragu najavljenu u jednoj jurisdikciji odgovori na isti način, tako da s obzirom na istragu EU-a o električnim vozilima nije iznenađenje”, rekao je PR u izjavi za CNBC-u.

Odgovarajući na pitanja, zvaničnik kineskog ministarstva trgovine rekao je da je istraga prvi put pokrenuta službenom pritužbom domaće industrijske grupe, Kineske udruge za poljoprivredu životinja.

Istražno tijelo utvrdilo je da ispunjava kriterije za pokretanje istrage u skladu s kineskim zakonima i zakonima Svjetske trgovinske organizacije.

Kopija pritužbe koju je podijelilo Ministarstvo trgovine optužuje evropsku industriju svinjskog mesa za stvaranje višeg kapaciteta i koristi od velikih subvencija, za koje se kaže da su utjecale na domaću kinesku industriju svinjskog mesa.

Tekst zahtjeva odražava slične optužbe zapadnih zvančnika i industrije nedavno usmjerene protiv kineskog izvoza električnih vozila i solarne energije.

Prošle sedmice Evropska komisija objavila je da će uvesti dodatne antisubvencione carine do 38% na uvezene kineske automobile nakon istrage.

seebiz.eu

Slični Članci