Dolar je oslabio, cijene nafte pale

NA VALUTNIM tržištima, vrijednost dolara je pala u odnosu na korpu valuta. Indeks dolara, koji pokazuje vrijednost američkog dolara u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je oko 105,35 poena, dok je juče u ovo vrijeme iznosio 105,52 poena.

Istovremeno, kurs dolara prema japanskoj valuti porastao je sa jučerašnjih 157,35 na 157,65 jena. Međutim, američka valuta je oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dostigla 1,0730 dolara, dok je juče u ovo vrijeme iznosila 1,0700 dolara.

Cijene nafte su, s druge strane, blago pale, nakon jučerašnjeg snažnog rasta. Cijena barela na londonskom tržištu jutros je skliznula za 0,14 posto, na 84,10 dolara, dok je na američkom tržištu cijena barela pojeftinila za 0,19 posto, na 80,15 dolara.

 Azijske berze prate rast Wall Streeta

Na azijskim berzama jutros su cijene dionica porasle, zahvaljujući njihovoj korekciji nakon jučerašnjeg pada i novih rekordnih berzanskih indeksa na Wall Streetu. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez Japana, u 7.00 sati porastao je 0,6 posto, nadoknađujući jučerašnje gubitke.

Istovremeno je japanski Nikkei indeks ojačao za 0,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,3 i 0,9 posto. U Hong Kongu su, međutim, blago pali.

Nakon jučerašnjeg pada zbog slabijih od očekivanih ekonomskih pokazatelja iz Kine, berzanski indeksi su jutros nadoknadili te gubitke. Investitore su ohrabrili novi rekordi S&P 500 indeksa na Wall Streetu, kao i Nasdaq.

Izvor: Hina

Podijeli ovaj članak