Swiftflation: Turneja Taylor Swift mogla bi da odloži snižavanje kamata Banke Engleske

Eras turneja pjevačice Taylor Swift nastavlja da povećava potrošnju kako ulazi u britansku fazu, što sugeriše da Banka Engleske možda još nije izašla iz teritorije borbe protivinflacije.

Kako stotine hiljada fanova hrle u London u avgustu da vide pjevačku senzaciju tokom njenih poslednjih koncerata u Velikoj Britaniji, ekonomski podsticaj mogao bi biti dovoljan da odloži moguće septembarsko smanjenje kamatnih stopa, navodi investiciona banka TD Securities.

“Još uvijek očekujemo smanjenje BoE u avgustu, ali podaci o inflaciji za taj mjesec mogli bi zadržati MPC (Komitet za monetarnu politiku) na čekanju u septembru,” makro strateg banke, Lucas Krishan, i njen šef globalne makro strategije, James Rossiter , napisao je u bilješci u petak.

Očekuje se da će Banka Engleske uskoro početi da snižava svoju kamatnu stopu sa 16-godišnjeg maksimuma od 5,25%, a svi osim dvojice od 65 ekonomista koje je anketirao Reuters očekuju smanjenje u avgustu, dok finansijska tržišta određuju cijene u septembru.

Međutim, mogući sukob između jednog od datuma turneje Swifta u avgustu i ključnog dana indeksa inflacije mogao bi dovoljno iskriviti podatke da banka ponovo razmisli o svom putu, kažu analitičari.

„Porast cijena hotela tada bi mogao biti značajan, privremeno dodajući čak 30bps inflaciji usluga“, napisali su Krishan i Rossiter.

BOE nije konkretno odgovorio na komentare kada ih je kontaktirao CNBC, ali je rekao da “MPC gleda na širok spektar ekonomskih pokazatelja kada donosi odluke o kamatnim stopama”.

Ekonomski uticaj ove turneje je dobro dokumentovan, sa terminima kao što su “Swiftflation” i “Swiftonomics” koji se odnose na porast potrošnje na usluge kao što su hoteli, letovi i restorani oko njenih nastupa.

Vlasti Edinburga u Škotskoj, gdje je dobitnica Grammyja počela svoju britansku turneju ranije ovog mjeseca, saopštile je da su koncerti i povezana potrošnja dodali na procijenjenih 77 miliona funti (98 miliona dolara) lokalnoj ekonomiji. U posebnoj napomeni, Barclays banka je rekla da bi puna turneja po Velikoj Britaniji mogla doprinijeti procjenjenih milijardu funti britanskoj ekonomiji.

TD Securities navodi da najnoviji podaci ukazuju na “veći nego inače” rast cijena hotela u glavnom gradu Škotske tokom njene posjete prošlog vikenda, dok je pritisak bio manje izražen u Liverpoolu, gdje je u četvrtak kulminirala u dijelu sjeverozapadne Engleske.

Swift bi takođe trebalo da nastupi u Cardiffu, Walesu i Londonu kasnije ovog mjeseca. Iako bi se datum u Cardiffu mogao poklopiti s danom indeksa inflacije u junu, analitičari kažu da će uticaj vjerovatno biti minimalan s obzirom na relativno malu veličinu grada.

Banka Engleske će se sastati sljedećeg četvrtka kako bi dala svoju najnoviju odluku o kamatnim stopama i dala svoje izglede o budućem kursu inflacije.

Izvor: CNBC

Slični Članci