Da li zarade prate inflaciju?

Jedan od razloga zašto su ljudi toliko zabrinuti zbog inflacije je činjenica da visoka inflacija pogađa potrošače upravo tamo gdje boli: novčanik. U vremenima visoke inflacije, kada cijene rastu brže od nominalnih plata, realne plate opadaju, što znači da radnici vide (i osjećaju) kupovnu moć svog prihoda.

Tokom trenutne inflatorne krize, to je bio slučaj od aprila 2021. do aprila 2023. godine, kada je prosječna realna zarada opadala 25 uzastopnih meseci na godišnjem nivou. U maju 2023. realne plate su ponovo počele da rastu jer je rast nominalnih plata ponovo nadmašio inflaciju kako bi inače trebalo, prenosi Statista.

Posmatrajući kumulativni rast plata i povećanje cijena od januara 2020. godine, možemo odgovoriti na pitanje da li su plate pratile inflaciju u posljednje četiri i po godine. Odgovor je: da, ali jedva. Dok su nominalne plate porasle za 22,7 posto od početka 2020., potrošačke cijene su takođe porasle za 21,0 posto na agregatu. Ovo ostavlja realni rast plata na mršavih 1,5 posto za čitave posljednje četiri i po godine, što je ekvivalent godišnjem (realnom) povećanju plata od 0,3 posto.

Source: Statista
Podijeli ovaj članak