Zemlje BRICS-a aktivno rade na razvoju platforme za obračune u nacionalnim valutama

Na sastanku ministara spoljnih poslova BRICS-a u Nižnjem Novgorodu, ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, naglasio je aktivne napore zemalja članica BRICS-a u razvoju platforme za međusobne trgovinske obračune u nacionalnim valutama. Prema izvještaju agencije TASS, Lavrov je istakao da se intenzivno radi na sprovođenju odluka donetih na prošlogodišnjem samitu u Johanesburgu, posebno u pogledu unaprjeđenja međunarodnog monetarno-finansijskog sistema.

Tokom dvodnevnog sastanka ministara, planirana je razmjena mišljenja o aktuelnim globalnim temama, uključujući jačanje multilateralnosti u međunarodnim odnosima. Ministri će takođe raspravljati o regionalnim pitanjima i saradnji unutar zajednice BRICS-a i drugih platformi, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se dodaje da je Rusija usmerena na povećanje uloge država članica BRICS-a u međunarodnom monetarno-finansijskom sistemu, te na razvoj međubankarske saradnje i transformaciju sistema međunarodnih plaćanja. Takođe se ističe proširenje korišćenja nacionalnih valuta država članica BRICS-a u međusobnoj trgovini.

Na marginama sastanka ministara, održan je bilateralni sastanak Lavrova i šefa kineske diplomatije, Vang Jia. Lavrov je izjavio da se krug zemalja koje dijele stavove sa Rusijom i Kinom neprestano širi. Takođe je napomenuo da sve više zemalja pokazuje interesovanje za saradnju sa organizacijama BRICS i Šangajske organizacije za saradnju.

Turski ministar spoljnih poslova, Hakan Fidan, pridružiće se sastancima u utorak. Tokom nedavne posjete Kini, Fidan je izjavio da je Turska zainteresovana za članstvo u BRICS asocijaciji. Trenutno, BRICS čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, dok su Egipat, Iran, UAE i Etijopija postale članice početkom ove godine.

Slični Članci