Mitrović: Finansijsko tržište Crne Gore stabilno i likvidno, depoziti rastu

Finansijsko tržište Crne Gore je stabilno i likvidno, smatra Aleksandra Mitrović, direktorica Sektora za poslovanje sa privredom u Addiko banci. Ona je u ekonomskoj emisiji portala Bankar kazala da je ta banka u prošloj godini ostvarila rekordnu dobit.

“Trend rasta u dijelu poslovnih prihoda smo nastavili i ove godine, tako da bilježimo rast od 7 odsto i svi pokazatelji pokazuju da ćemo tako završiti i drugi kvartal. Mi smo prepoznati kao specijaslisti za gotovinske kredite kao i kredite za mikra, mala i srednja preduzeća”, kazala je Mitrović.

Statistika Centralne banke, kaže Mitrović, pokazuje da su depoziti u bankama oko pet i po milijardi eura dok imamo četiri i po milijarade kredita.

“Imamo suficit od milijardu eura. Bitno je napomenuti da od ukupnih depozita fizičkih lica koji iznose oko tri milijarde eura gotovo dvije milijarde su isključivo depoziti rezidenata”, kaže Mitrović.

Ona smatra da tehnološki razvoj predstavlja prednost u sektoru bankrarstva.

„Treba očekivati da vještačka inteligencija uzme značajan udio u bankarskim procesima. Namjera naše banke je da u narednom periodu radimo na digitalnom bankarstvu“, kaže Mitrović.

Mišljenja je da se porpravila finansijska pismenost građana ali da treba još raditi na tome.

Cijelu emisiju pogledajte na linku u nastavku:

Slični Članci