Fiskalni deficiti SAD i Kine predstavljaju značajne globalne rizike, upozorava MMF

Gita Gopinath, prva zamjenica direktorke Međunarodnog monetarnog fonda, pozvala je Sjedinjene Američke Države da smanje svoj rastući fiskalni dug, naglašavajući da snažan rast njihove ekonomije omogućava smanjenje potrošnje i povećanje poreza.

Gopinath je rekla da je sada trenutak da razvijene zemlje “ulažu u fiskalnu konsolidaciju” i reše pitanje smanjenja duga na nivoe prije pandemije. “SAD imaju dovoljno prostora za smanjenje svojih fiskalnih deficita, s obzirom na snagu njihove ekonomije,” izjavila je Gopinath za Financial Times.

Ove opomene dolaze dok ekonomisti i investitori brinu da godine fiskalne potrošnje demokrata i republikanaca stvaraju dugoročne probleme za američku ekonomiju.

Kancelarija za budžet Kongresa, koja nadgleda federalni budžet, predviđa da će dug prema BDP-u premašiti prethodni rekord iz Drugog svjetskog rata do 2029. godine. Očekuju se deficiti između 5,2 i 6,3 odsto u narednoj deceniji, ako Kongres ne promijeni planove.

U aprilu, MMF je u svom Fiskalnom monitoru naveo da očekuje fiskalni deficit SAD od 7,1 odsto sljedeće godine, što je više od tri puta više od prosjeka drugih razvijenih ekonomija od dva odsto. Upozoreno je da fiskalni deficiti u SAD i Kini predstavljaju “značajne rizike” za globalnu ekonomiju.

Mnogo se očekuje od 2025. godine za fiskalne izglede SAD, jer Donald Trump obećava da će zadržati svoje poreske olakšice iz 2017. godine ako bude ponovo izabran.

Slični Članci