EU se povlači iz Ugovora o energetskoj povelji

Savjet Evropske unije danas je odobrio povlačenje Evropske unije i Evropske zajednice za atomsku energiju (Euratom) iz Ugovora o energetskoj povelji (ETC), dok će zemlje članice moći da podrže njegovu modernizaciju na narednoj ETC konferenciji.
Za ove se odluke kaže da su povezane jer čine dva stuba političkog kompromisa poznatog kao belgijski plan puta za Energetsku povelju.

Ugovor o energetskoj povelji (ECT) je multilateralni sporazum koji je stupio na snagu 1998. godine i sadrži odredbe o zaštiti investicija i trgovine u energetskom sektoru.

Kako ovaj ugovor više nije u skladu sa Pariškim sporazumom i ambicijama EU u pogledu energetske tranzicije, 2018. godine pokrenut je proces modernizacije ETC-a.

Države članice koje žele ostati ugovorne strane ETC-a nakon povlačenja EU-a i Euratoma moći će glasati na predstojećoj konferenciji o Energetskoj povelji, koja se očekuje do kraja 2024. godine, da odobre ili usprotive usvajanju moderniziranog sporazuma.

U aprilu je Evropski parlament (EP) dao saglasnost da EU napusti Ugovor o energetskoj povelji, jer se smatra da sporazum podriva napore u borbi protiv klimatskih promjena i prelaska na zelene izvore energije, prenosi Reuters.

Slični Članci