Da li će kamate od juna “u rikverc”?

Za sedam dana očekuje se ključna vijest iz Evropske centralne banke, hoće li posle više od dvije godine smanjiti kamatu. Dok evropski bankari uvjeravaju da je vrijeme da novac pojeftini, procjene američkog FED-a upozoravaju – inflatorni pritisci ne popuštaju dovoljno brzo, pa bi kamate mogle ostati visoke i duže nego što se očekuje.

Britanska funta je prvi put poslije dvije godine nadjačala evro. Rast kursa ostrvske valute podstaklo je verovanjem da će Evropska centralna banka 6. juna smanjiti kamatne stope u evrozoni. Ta očekivanja još početkom godine podgrijala je prva žena Evropske banke, a zima ih nije ohladila – Eurozona približava se zacrtanom cilju inflacije, što je, dovoljan uslov.

“Zahvaljujući ovom dezinflatornom procesu, inflacija se na održiv način približava našem cilju od 2 odsto, i stoga je u junu sazrelo vrijeme da se ublaži stav monetarne politike i započne smanjenje stopa. Ovo očigledno pretpostavlja da će se dezinflatorni trend nastaviti i da neće biti daljih zastoja u geopolitičkoj situaciji i cijenama energenata”, rekao je Oli Ren, član Upravnog savjeta Evropske centralne banke.

“Ono što je takođe motiv za ECB jeste što mi vidimo da privredna aktivnost u Eurozoni za razliku od svih američkih država je u dosta neizvjesnoj situaciji, odnosno nivo rasta privredne aktivnosti je ograničen. I za razliku od američke ekonomije koja ipak pokazuje mnogo jaču putanju rasta, što onda postavlja pritisak na ECB da krenu snižavanje kako bi na taj način mogli da stimuliše ekonomiju”, kaže dekan Fefa fakulteta prof. dr Milan Nedeljković.

Izvor: RTS

Podijeli ovaj članak