Philip Lane: ECB mora da zadrži restriktivnu politiku u 2024.

Evropska centralna banka (ECB) na putu je da počne sa smanjenjem kamata sljedećeg mjeseca, ali će morati da zadrži restriktivnu monetarnu politiku tokom 2024. godine, kaže glavni ekonomista Philip Lane.

Najbolji način da se uokviri debata je da i dalje budemo restriktivni tokom cijele godine, dodao je on u intervjuu za Financial Times, objavljenom u ponedjeljak. “Ipak, unutar te restriktivne zone možemo donekle da se pomjerimo naniže.”

Upitan o očekivanom potezu na sastanku ECB 6. juna, rekao je da “ako se izuzmu neka velika iznenađenja, u ovom momentu ima dovoljno prostora da se ublaži najviši nivo restrikcije”.

O početku monetarnog popuštanja na sljedećem sastanku ECB naširoko se govori, međutim, naknadni koraci su manje jasni, a tržišta očekuju da zvaničnici odustanu od rezanja kamata u julu i nastave sa smanjenjem u septembru.

Taj raspon bi bio usklađen sa komentarima zagovornika oštrije monetarne politike Joachima Nagela i Isabel Schnabel, iako se većina članova Upravnog savjeta nije izjasnila o tome.

“Sljedeće godine, sa inflacijom koja se vidno približava cilju, a zatim sa svođenjem kamatne stope na nivo koji je usklađen sa tim ciljem – to će biti druga priča”, rekao je Lane.

Kretanje stopa u narednim mjesecima odvija se u pozadini inflacije koja je potencijalno porasla u maju. Pored toga, bazna inflacija na koju se centralni bankari primarno fokusiraju – jer isključuje nestabilne faktore poput energije – vjerovatno je prestala da slabi prvi put od jula.

Ključni indikator o zaradama, objavljen prošle nedjelje, takođe je porastao u prvom kvartalu, iako je Lane rekao da opšte kretanje plata i dalje ukazuje na usporavanje, a da je to od suštinskog značaja.

“Stvari će biti neravnomerne i postepene”, rekao je glavni ekonomista ECB.

Slični Članci