Ovo su države koje posjeduju najviše kriptovaluta

Prema podacima Triple-A, od 2023. Ujedinjeni Arapski Emirati i Vijetnam predvode popis zemalja s najvišim procentom posjedovanja kriptovaluta, dok su Indija, Kina i SAD na vrhu popisa po ukupnom broju vlasnika kriptovaluta.

Prema procentu stanovništva koje posjeduje bitcoin, prvih 10 zemalja rangirano je na ovoj slici Marcusa Lua iz Visual Capitalista.

Source: Visualcapitalist.com

Stope posjedovanja kriptovalute u prvih 10 zemalja prikazane su u tabeli u nastavku, zajedno s odgovarajućim brojkama o broju stanovnika.

Source: Visualcapitalist.com

Valja napomenuti da bi Indija bila na prvom mjestu s 93 miliona vlasnika kriptovaluta, a slijede je Kina s 59 milijuna i Sjedinjene Američke Države s 52 miliona ako bismo zemlje rangirali prema stvarnom broju vlasnika kriptovaluta.

UAE zauzima prvo mjesto

Globalno, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) imaju najveći procenat vlasništva nad kriptovalutama. Smatra se da vlada nacije posebno podržava kriptovalute, kao što je navedeno u Izvještaju o kripto bogatstvu tvrtke Henley & Partners za 2023.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima Regulatorno tijelo za finansijske usluge (FSRA-ADGM) prethodno je donijelo pravila i propise u vezi s kupovinom  i prodajom kriptovaluta.

Emirati su generalno vrlo otvoreni prema novim tehnologijama i predložili su nulte poreze za vlasnike i kompanije kriptovaluta.

Vijetnam vodi jugoistočnu Aziju

Crypto Council for Innovation tvrdi da neoporeziva priroda držanja bitcoina u Vijetnamu čini ih poželjnom imovinom.

Visoki procenat vlasništva u Vijetnamu takođe se može pripisati velikoj populaciji zemlje koja nema bankarstvo (onima koji nemaju pristup finansijskim uslugama).

Alternativna metoda dobijanja ovih usluga bez zavisnosti od konvencionalnoh banaka može se ponuditi putem kriptovaluta.

Podijeli ovaj članak