Penzioneri nakon povišice navalili u banke

Foto: Freepik

rađani su od crnogorskih banaka u martu uzeli kredite u vrijednosti od 76,7 miliona eura, što je do sada ubjedljivo najveći mjesečni iznos kredita odobrenih građanima, pokazuju podaci Centralne banke. Prethodni rekord bio je februar ove godine kada su građani iz banaka dobili 68,5 miliona eura kredita.

Sagovornik Vijesti iz bankarskog sektora navodi da je do ovog rasta kredita odobrenih građanima došlo zbog značajnog povećanja interesovanja penzionera, naročito za keš kredite. On je kazao da povećanje interesovanja penzionera za kreditie traje od sredine februara, kada je značajan broj dobio uvećan iznos minimalne penzije. Procjenjuje i da su penzioneri od tada iz banaka uzeli kredite u vrijednosti od oko 40 miliona eura.

U januaru su ukupno odobreni krediti svim građanima vrijedili 38,7 miliona eura, dok je prošle godine taj iznos najčešće kretao oko 50 miliona a najveći je bio u novembru 59,6 miliona eura. Najveći dio kredita odobrenih građanima u martu bili su keš krediti u iznosu od 47,6 miliona eura. Njihov iznos bio je rekordan i u febuaru ove godine kada je vrijedio 41,6 miliona, dok su u januaru keš krediti odobreni u ukupnom iznosu od 22,3 miliona.

Skupština je u decembru usvojila izmjene Zakona o penzijskom osiguranju kojim je minimalni iznos penzije povećan sa 296 na 450 eura, odnosno za 52 odsto, od januara ove godine. Penzioneri su ovaj iznos prvi put primili oko 20. februara, kada je dijeljena januarska penzija. Ovo povećanje odnosilo se na oko 40 hiljada penzionera.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak