Gubitak od finansijskih prevara prošle godine skoro 500 milijardi dolara: Ovo su najčešće (infografika)

Prošle godine su finansijske prevare dovele do gubitka od skoro pola triliona dolara širom svijeta, otprilike jednakog BDP-u Singapura.

Kako je fintech globalno napredovao, sajber-kriminalci su iskoristili različite platforme u složenim napadima. Često će ukrasti podatke o računima klijenata na sistemima za digitalno plaćanje i web stranicama za online bankarstvo kao vrlo unosan oblik napada.

Ova infografika prikazuje razmjere finansijskih gubitaka od prevara i šema, na osnovu podataka iz Nasdaq-ovog Globalnog izvještaja o finansijskom kriminalu za 2024.

Najčešći tipovi finansijskih prevara

U 2023. bilo je ukupno 485,6 milijardi dolara izgubljeno od finansijskih prevara, a u nastavku analiziramo konkretne prevare koje su generisale najveće gubitke:

Prevara prilikom plaćanja najveća finansijska prevara

Prevare u plaćanju čine nevjerovatnih 80% ukupnog iznosa.

Jedan primjer su plaćanja u realnom vremenu. Ovdje prevaranti iskorištavaju sisteme plaćanja preusmjeravanjem transfera sredstava. Uz to, sajber-kriminalci će koristiti “bankarske trojance” kao primarno oružje za hakovanje informacija o računu. Ova vrsta napada mami korisnike da kliknu na zlonamjernu PDF datoteku, web stranicu ili aplikaciju koja krade informacije na uređaju.

Zanimljivo je da je posebna analiza pokazala da je Brazil najveća zemlja na svijetu po bankarskim “trojanskim prijevarama”, sa 1,8 miliona pokušaja napada u periodu od juna 2022. do jula 2023.

Prevare pvezane s kreditnim karticama

Drugi ključni izvor finansijskih gubitaka bila je prevara sa kreditnim karticama.

Zapravo, jedan od najčešćih oblika ove vrste prevare je skimming, gdje se u bankomat može staviti elektronski uređaj koji krade informacije na magnetnoj traci kartice. U prosjeku, skimming košta američke potrošače i finansijske institucije milijardu dolara godišnje.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak