Mujović: Za građane 8,8 miliona eura, manji troškovi, veći komfor, smanjenje zagađenosti vazduha

Dodajte komentar

Na današnjoj sjednici Vlada je dala saglasnost za projekat povećnja energetske efikasnosti u domaćinstvima, saopštio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

Vlada Crne Gore dala je saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima, kojim je građanima obezbijeđeno 8,8 miliona eura, od čega za Pljevlja čak 2,8 miliona eura.

“Vlada je dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikansosti u domaćinstvima. Povećanje enegrtske efikasnosti je da ono što već imate koristite na ekonomičniji način. Povećanje energetske efikasnosti je način da smanjimo naše mjesečne troškove”, rekao je Mujović na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Prema njegovim riječima na sjeveru imamo velike ekološke probleme, jer se u zimskom periodu uglavom koriste ugalj i drvo za ogrijev što želimo da promijenimo.

“Budžet ovog projekta je 8,8 miliona eura. Ovim ćemo subvencionirati građane da se stvore bolji uslovi života i smanji zagađenje. Od ovoga je Pljevljima namijenjeno 2,8 miliona eura. Molim građane da se zainteresuju za ovaj program. Ovo je izuzetno djelotvorna i plodna akcija da se riješi više problema. EPCG će dati svoj doprinos”, naglasio je Mujović.

Pored subvencija za nabavku savremenih tehnologija, što omogućava građanima značajne uštede, uz manje mjesečne račune za električnu energiju, ovaj projekat je, kako ističe, posebno važan u svijetlu velikih ekoloških problem na sjeveru, jer se u zimskom periodu uglavom koriste ugalj i drvo za ogrijev.

“O problem zagađenja se mnogo priča a malo radi. Zato je ova Vlada i Ministarstvo energetike i rudarstva odlučila da se stvari mijenjaju, I da se čak 2, 8 miliona eura iz projekta opredijeli građanima Pljevalja” naglasio je Mujović.

U saradnji sa Opštinom Pljevlja su definisane aktivnosti koje doprinose unapređenju energetske efikasnosti u domaćinstvima u ovoj opštini ali i smanjenju upotrebe uglja za grijanje, što će doprinijeti poboljšanju životne sredine i zdravlja ljudi

Mujović je istakao da na ovaj način pokazuju odgovornost i brigu o građanima Crne Gore.

Sve opcije na stolu za Željezaru

Mujović je istakao da nije loša poruka, što je na drugi javni poziv stigla jedna i to nezadovoljavajuća ponuda, za zakup pogona Čeličane i Kovačnice nikšićke Željezare. Smatra da to pokazuje ozbiljnost resora i Vlade, da se ovo pitanje riješi na pravi ekonomski održivi način.

“Mi smo mogli da uradimo što su mnogi radili prije nas, da pođemo u Željezaru, da pogon predamo bilo kome, da se slavodobitno slikamo, prošetamo i zagrlimo sa radnicima i da problemi ostanu”, kazao je on.

Naveo je da su u uslovima javnog poziva istakli šta traže, te da su željeli partnere i garancije, što ovaj put nisu dobili pa pogone nisu dali po svaku cijenu. Vjeruje da Željeraza ima perspektivu te da će sada da pregovaraju sa onima koji su iskazali interesovanje na javnim pozivima i onima koji su dostavili pisma o namjerama. Mujović je naveo da će ponovo razgovarati o davanju u zakup pogona ali možeda pod drugim uslovima.

“Uslovi su bili jako strogi a neki su izrazili interesovanje da se u paket ponude, uključi i mogućnost da se tamo gradi solarna elektrana. Pregovaraćemo, možda ćemo naći model da se nekome to dodijeli, uz Čeličanu i Kovačnicu”, naveo je on.

Mujović je istakao da je opcija i pronalazak strateškog partnerstva, što je po njemu i najbolja opcija. Naglasio je da su sve opcije na stolu, uključujući prodaju Željezare ali da će to razmatrati ako se iscrpe sve ostale opcije.

Za Brskovo čekaju kraj maja

Mujović je podsjetio da za koncesionara “Tara resources” koja želi otvaranje rudnika Brskovo u Mojkovcu, rok za izjašnjenje ističe 25. maja. Naveo je da ta kompanija može ugovor sporazumno da raskine ili da dostavi studiju izvodljivosti, te da ako ne dođe do toga, ugovor se njima će se raskinuti.

Naveo je da su imali sastanak sa koncesionarima te da je ponuđeno da se sklopi “NDA” (ugovor o povjerljivosti informacija), da pregovaraju o sporazumnom raskidu u tajnosti.

“To za nas nije prihvatljivo. Ne želim tajnost ni povjerljivost, ovo je transparentno, hoću da se sve zna”, naveo je on.  Mujović je dodao da čekaju kraj maja kako bi vidjeli kakva će biti konačna odluka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *