Ključ od Sveca u Spajićevim rukama

Dodajte komentar

Samo mjesec dana ostalo je do zvaničnog početka ovogodišnje sezone, a problemi oko elitnog ljetovališta Sveti Stefan i Miločer još nisu riješeni.

Sve oči uprte su u Vladu premijera Milojka Spajića, od koga očekuju da iznađe rješenje i elitno ljetovalište, zaštitni znak crnogorskog turizma, nakon tri godine, napokon počne da radi u punom kapacitetu.
Hotelski kompleks je zatvoren uoči ljeta 2021. nakon čega je dvije godine na popularnom Svecu bio katanac, da bi lani djelimično bilo otvoreno ostrvo.

Potez Vlade čekaju obje strane zakupac grad hotela “Sveti Stefan, Vile “Miločer”, te još nedovršenog hotelsko-apartmanskog kompleksa Kraljičina plaža, kompanija “Adriatic properties“, koja je spremna na dogovor i pred arbitražnim sudom u Londonu vodi spor, a pred domaćim sudovima dokazuje da je međunarodni tribunal jedino mjesto gdje se donose odluke o ugovornim obavezama.
Na drugoj strani su vladino Hotelsko-turističko preduzeće Miločer i kompanija u većinskom vlasništvu države Sveti Stefan hoteli koji pozivaju Vladu da se uključi jer se nalaze u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, pošto zakupac praktično punu godinu nije platio ni eura za zakup najvrijednijeg dijela obale.
HTP Miločer i Sveti Stefan hoteli u većinskom vlasništvu države, koji gazduju elitnim ljetovalištem Sveti Stefan Miločer, dužni su da plate 600 hiljada funti Adriatic propertiesu, koliko iznose troškovi arbitražnog postupka pred sudom u Londonu.

Pred međunarodnim Arbitražnim sudom i dalje se vodi spor, koji je Adriatic properties pokrenuo zahtijevajući da mu se na ime kršenja ugovora isplati sto miliona eura. Tužbom su uzvratile i državne kompanije.

Iz Adriatic propertiesa Vijestima je rečno da su u toku pregovori sa Vladom, te da postoji obostrana volja da se cijeli slučaj riješi dogovorom.

Kašnjenje u plaćanju zakupnine, koja je premašila milion eura, blokirao je rad HTP Miločer i Sveti Stefan hoteli.
Izvršni direktor HTP Miločer Igor Đurašević Vijestima je kazao da su ponovo uputili urgentan dopis na više državnih adresa, jer se preduzeće nalazi u potpunoj finansijskoj blokadi.

Privredni sud se oglasio nenadležnim, pita se Sud u Londonu

Privredni sud oglasio se apsolutno nenadležnim u postupku koji je pokrenula kompanija Sveti Stefan hoteli utuživši Adriatic properties od kojih potražuju naplatu neplaćenog PDV-a u iznosu od 900 hiljada eura.
– Privredni Sud oglašava se apsolutno nenadležnim za postupanje u ovoj pravnoj stvari, ukidaju se sve sprovedene radnje i tužba odbacuje – piše u rješenju Privrednog suda u koje su Vijesti imale uvid.

Iz Privrednog suda su obrazložili da oni nijesu nadležni da rješavaju, već Londonski sud za međunarodnu arbitražu, koji je određen i ugovorom o zakupu. Kako su ranije Vijesti objavile Sveti Stefan hoteli su pokrenuli spor koji je uslijedio nakon odluke Uprave prihoda i carina, koja je 2020. toj firmi utvrdila obavezu od 900 hiljada eura za unazad dvije godine, jer PDV nije obračunat u skladu sa zakonom.

Opširnije u današnjim Vijestima

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *