Neto dobit hrvatskog Končara porasla 49 odsto, na rekordnih 73,2 miliona eura

Hrvatski proizvođač električne opreme Končar Elektroindustrija saopštio je da im je  konsolidovana neto dobit dostigla 73,2 miliona eura prošle godine, ili 24 miliona eura više u odnosu na 2022., što je bilo podstaknuto narudžbama usljed zelenom tranzicijom u Evropi .

“Za Končar Grupu, 2023. je bila godina izuzetnih dostignuća”, rekao je izvršni direktor Gordan Kolak u izjavi Zagrebačkoj berzi, dodajući da su im prihodi i profitna marža takođe dosegnuli najveće vrijednosti svih vremena, dok su im  narudžbe premašile 1,3 milijardi eura.

Nnto dobit se udvostručila na 86 miliona eura, dok je operativni prihod porastao za 26,2% na 915,6 miliona eura.

Operativni rashodi porasli su 23,8% na 836,2 miliona eura. EBITDA je porasla 47,4% u odnosu na prethodnu godinu na 98,5 miliona eura. EBITDA marža je dostigla 10,9% sa 9,5% u 2022.

Ključni pokazatelji učinka su zabilježili rast u svim poslovnim oblastima, a segment prijenosa i distribucije električne energije pokazao je izvanredne performanse, objasnio je Kolak.

„Održiva velika potražnja za transformatorima, ključnom komponentom Končarovog portfelja proizvoda, dala je odlične rezultate i učvrstila Končarov status kao regionalnog lidera u razvoju i proizvodnji visokotehnoloških rješenja bitnih za unaprjeđenje tranzicije zelene energije u cijeloj Evropskoj uniji, “ dodao je Kolak.

Dionicama Končara trgovalo se 0,76% niže, po 260 eura na zagrebačkoj berzi u ponedjeljak u 11.53 po lokalnom vremenu, nakon snažnog rasta u prethodna dva dana trgovanja.

Izvor: Seenews.com

Slični Članci