Cijena nafte premašila 80 dolara

Dodajte komentar

Cijene nafte stabilizovale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 80 dolara, budući da trgovci pokušavaju da procijene rizik novih napada na Crvenom moru, nakon najave pojačanih međunarodnih patrola u regiji.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila niža 54 centa nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 80,53 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 65 centi nižoj cijeni, od 74,92 dolara.

Trgovce su u utorak uznemirili novi napadi jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru, koji bi mogli ugroziti snabdijevanje naftom s Bliskog istoka i važnu rutu za globalnu trgovinu, prenosi Hina.

Huti su objavili da napadaju brodove povezane s Izraelom i traže zaustavljanje izraelskih vojnih operacija u Pojasu Gaze. Načelnik izraelskog vojnog stožera, Herzi Halevi, rekao u utorak da će rat u Gazi trajati mjesecima.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su u međuvremenu najavile međunarodnu vojnu pomorsku operaciju, koja bi trebalo da zaštiti plovidbu kroz Crveno more. I danska brodarska kompanija Maersk najavila je u srijedu da bi mogla da obnovi transport kroz tu regiju.

Trgovci su još na oprezu.

„Tek ćemo vidjeti hoće li se napadi zaista prorijediti zahvaljujući pojačanim pomorskim patrolama i preusmjeravanju brodova”, rekao je Callum Macpherson iz Investeca.

Tržište će s pažnjom pratiti i zalihe u SAD-u. Analitičari procjenjuju da su zalihe nafte prošle sedmice pale 2,6 miliona barela, dok su se zalihe destilata i benzina vjerovatno povećale.

Zbog praznika, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije objavila podatak o cijeni barela korpe nafte svojih članica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *