Bankar podcast: Gost Miloš Miketić, predsjednik Uprave Lovćen banke

Dodajte komentar

Crnogorska ekonomija se trenutno nalazi na prektretnici, smatra Miloš Miketić, predsjednik Uprave Lovćen banke. On je gostujući u podkastu Bankar kazao da su potencijali kojima raspolažemo djelimično iskorišćeni te da prostora za dalji razvoj ima.

“Imamo ogroman potencijal na sjeveru zemlje, tu su šumarsto, turizam, poljoprivreda i hidro energija. Mislim da godišnje gubimo ogroman novac zbog toga što ne razvijamo određene grane”, rekao je Miketić.

Zabrnijava ga, kaže, statistika da ove godine bilježimo pad priliva direktnih stranih investicija.

“Investitori žele da ulože ozbiljan novac i da to vraća u narednih deset ili 15 godina. Ako se investitor osjeća nesigurno onda nije spreman da uloži novac”, rekao je Miketić.

Tržište kapitala u Crnoj Gori se, kaže Miketić, teško oporavlja. Najavljuje za početak naredne godine mogućnost povećanja kamatnih stopa na kredite.

“Očekujem rast kamatnih stopa za građane i privredu ali ne očekujem da budu neke dramatične promjene. Vjerujem da će do stabilizacije doći 2025. godine”, kazao je Miketić

Crna Gora je, poručuje, jedina zemlja u Evropi kojoj su nepovoljne makroekonomske okolnosti išle na ruku. Kaže da se bilježi konstatantan rast depozita i sada iznose oko pet i po milijardi.

“Rast depozita je brži nego što je rast kredita što je i normalno. To je nama dalo mogućnost da na konto pasive ne idemo agresivno za rastom kamatnih stopa”, zaključuje Miketić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *