Promovišemo Crnu Goru u svijetu i podržavamo lokalnu ekonomiju

Dodajte komentar

Putovanje kompanije Noblewood u Crnoj Gori: Intervju sa Olegom Medoevim, izvršnim direktorom kompanije o poslovnim strategijama, angažovanju u zajednici i budućim planovima u Crnoj Gori

Prošle godine ste kupili fabriku Neksan i svoj biznis etablirali u Crnoj Gori. Na taj način, doveli ste jedan od najjačih brendova kratkih pića u ovaj dio Evrope. Što je bila Vaša motivacija za tako nešto?

Naša motivacija je jasna – mi smatramo da je Crna Gora zemlja sa velikim potencijalom, koji je djelimično neotkriven na međunarodnoj sceni, što je svakome ko je prisutan u svijetu biznisa dobar signal i pozitivan izazov. Konkretno za naš proizvod, Crna Gora gotovo da je idealna. Opredijeljenost i usmjerenost zemlje ka luksuznom turizmu odgovara onome što naš proizvod predstavlja, dok njen ekološki karakter i kvalitet vode, čini ovaj ključni sastojak izvanrednim za naš proizvod, kao i dostupnost biljnih supstanci koje su nam neophodne. Nedavno smo otvorili vrata naše fabrike predstavnicama i predstavnicima lokalnih i nacionalnih medija, a time i široj javnosti, kako bi se detaljno upoznali sa našim radom i imali priliku da postave pitanja koja ih zanimaju. Ovo je za nas bio značajan korak, jer smo željeli da pokažemo da naša kompanija posluje u skladu sa principima transparentnosti i otvorenosti, ali i to kakav smo partner, poslodavac i član ekonomske zajednice ne samo Nikšića, već i Crne Gore generalno.

Pomenuli ste u ranijim obraćanjima javnosti da Beluga promoviše Crnu Goru i u svijetu. Na koji način to radite i da li je do sada uspostavljena neka saradnja sa Nacionalnom turističkom organizacijom?

U svakoj prilici kada predstavljamo naše proizvode u svijetu, posebno naglašavamo da su oni „Made in Montenegro“. Ovo je naročito slučaj na mjestima i događajima gdje je nerijetko visokoplatežna klijentela, na taj način dodatno pozicionirajući i integrisajući Crnu Goru među njenom primarnom ciljnom grupom kad je u pitanju turizam. Ukoliko ste na aerodromu u Kanu ili šetate nekim od bulevara velikih evropskih gradova, nemojte se začuditi kada naiđete na “Iconic vodka from Montenegro” slogan. Smatramo da je ovo izuzetno važna promocija za Crnu Goru, njene ljepote i ono što ima da ponudi svima onima koji se odluče da je posjete ili učine svojim ili domom njihove kompanije. Nadamo se da ćemo tokom 2024. godine otpočeti zvaničnu saradnju sa Nacionalnom turističkom organizacijom i lokalnim turističkim organizacijama, a mi kao kompanija i brend stojimo na raspolaganju za svaku vrstu kolaboracije koja će Crnu Goru kao zemlju i destinaciju kontinuirano unapređivati.

Da li imate neki dugoročni plan za dalje za vašu kompaniju, i možete li nam otkriti neke detalje?

Pored rasta našeg biznisa u smislu proizvodnih i prodajnih brojki i targeta koje u tom pogledu ostvarujemo, siguran sam da ćemo paralelno ostvarivati poraste u broju zaposlenih sa svakim našim uspjehom. Nedavno smo podijelili sa javnošću da je naš tim u fabrici žila kucavica naše kompanije, zapošljavamo veliki broj ljudi ne samo sezonski, već i preko cijele godine. Takođe, nudimo brojne mogućnosti doškolovavanja i konstantnog unapređenja znanja koje je vezano za prirodu i tematiku posla za sve naše zaposlene. U planu je da ovaj segment našeg poslovanja u budućnosti dodatno unapređujemo, a u narednim godinama želimo da poseban fokus i pažnju usmjerimo u ovom pravcu. Sve ovo što sam pomenuo se uklapa u našu viziju da Nikšiću ne nudimo samo prilike za zaposlenje, već i prilike za učenje, te na taj način postanemo neka vrsta hub-a za specijalizaciju u domenu proizvodnje kratkih pića i učinimo Nikšić prepoznatim u svijetu po ovoj vrsti znanja i iskustva.

Pomenuli ste uticaj vaše kompanije na crnogorsku ekonomiju – možete li nam reći nešto više o tome?

Tokom 2023. godine Noblewood Grupa je u Crnoj Gori, na lokalnom nivou i prevashodno u Nikšiću i Tivtu, potrošila oko 11 miliona eura: preko 5 miliona na plate i prateće poreze i doprinose – nešto što je za 2024. projektovano na 7 miliona; 150 hiljada na proizvode i usluge domaćih malih i srednjih preduzeća, a 3.3 miliona za lokalne dobavljače materijala potrebnih za pakovanje i slično. Konačno, potrošili smo gotovo 2.4 miliona eura na renoviranje i rekonstrukcije fabrike i naših kancelarija u Tivtu u Nikšiću, gdje su izvođači takođe bile lokalne kompanije. Vjerujem da ove brojke govore same za sebe o skali našeg uticaja na crnogorsku ekonomiju, u ranoj fazi našeg poslovanja na ovom tržištu, sa tendencijom i željom da se one u doglednoj budućnosti uvećavaju i bilježe značajne poraste.

Pomenuli ste saradnju sa lokalnom zajednicom – na koji način sprovodite društveno odgovorne projekte i šta je u planu po tom pitanju za 2024. godinu?

U želji da za 2024. godinu osmislimo plan koji na najbolji način oslikava ono što je potrebno Tivtu, Nikšiću, ali i Crnoj Gori generalno, a čemu mi možemo dati doprinos, sreli smo se s predsjednicima opština Tivat i Nikšić. Tokom decembra, samo u Tivtu podržali smo Regent Fundraising Ball sa 4000 EUR, a ovom prilikom sva prikupljena sredstva usmjerena su na nabavku mamograma za lokalni Dom zdravlja. Uz to, pomogli smo Opštinu sa 8000 EUR za kupovinu gradske praznične ukrasne rasvjete. Ovo je samo početak naše saradnje sa lokalnim zajednicama, kroz podršku dobrim, dugoročnim i održivim inicijativama.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *