Oštar nedjeljni pad dolara

Dodajte komentar

Vrijednost dolara prema korpi valuta prošle nedjelje je oštro je pala jer je američka centralna banka najavila smanjenje kamatnih stopa iduće godine.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošle nedjelje 1.3 posto, na 102.59 bodova, blizu najnižeg nivoa u četiri mjeseca.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti oslabio 1.2 posto, pa je cijena eura dostigla 1.0895 dolara.

Kurs dolara pao je i prema japanskoj valuti, za 1.9 posto, na 142.15 jena.

Kao što se očekivalo, na posljednjoj sjednici u ovoj godini zvaničnici Feda ostavili su u srijedu kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5.25 do 5.50 posto, s obzirom da inflacioni pritisci postepeno popuštaju.

Dolar se našao pod pritiskom zbog procjena gotovo svih zvaničnila Feda da će u idućoj godini kamate biti smanjene, i to u tri navrata, vjerovatno za 0.75 procenata.

Uz to, predsjednik Feda Jerome Powell kazao je na konferenciji za medije da centralna banka najvjerojvatnije više neće povećavati kamate.

„Inflacija je popustila, i to bez značajnijeg rasta nezaposlenosti. To je dobra vijest”, kazao je Powell i dodao: „Fed je sada vrlo fokusiran na to da ne pogriješi zadržavanjem kamata previsokima predugo vrijeme”.

Nakon procjena i poruka zvaničika Feda, na tržištu se sada procjenjuje da postoji 90 posto šansi da će centralna banka, nakon više od godinu i po dana zaoštravanja monetarne politike, u svibnju početi da smanjije kamate.

I zvaničnici Evropske centralne banke odlučili su na posljednjoj sjednici u ovoj godini zadržati kamatne stope nepromijenjene.

Premda su iz ECB-a poručili da još ne razmišljaju o smanjenju kamata, analitičari procjenjuju da je ECB, kao i Fed, završio ciklus povećanje kamatnih stopa i da iduće godine slijedi smanjenje cijene novca.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *