Država okrenula leđa domaćim proizvođačima piva

Dodajte komentar

Rast cijena koji se bilježi unazad dvije godine pogađa mnoge industrije, a velike udare trpe i proizvođači piva. Troškovi proizvodnje ovog napitka su značajno porasli, poskupile su sirovine, a zbog rasta cijena energenata i transport je poskupio.

Iz Udruženja kraft pivara Crne Gore za portal “Bankar” kažu da su nezadovoljni odnosom države prema domaćim proizvođačima piva.

“Nalazimo se u nepovoljnom položaju u odnosu na uvozna piva. Zabrinjava nas najviše odnos države koja, reklo bi se, ne mari za domaće proizvođače. Gotovo sve zemlje u Evropi daju podršku domaćoj proizvodnji pa nas čudi kako i Crna Gora koja je, kao što znamo, u velikoj zavisnosti od uvoza nešto ne nauči od tih država. Ne samo što nemamo finansijsku podršku već nam je država okrenula leđa i kada je u pitanju plasman naših proizvoda. Imamo situaciju da državna preduzeća, poput Skijališta Crne Gore, nemaju u svojoj ponudi domaća piva već posjetiocima nude uvozna. Ta činjenica dovoljno govori kakav je odnos države prema nama“, poručuju iz Udruženja kraft pivara.

Zabrinjava ih što, kažu, Ministarstva poljoprivrede i ekononskog razvoja nemaju sluha za njihove probleme.

“Pitamo se šta bi trebalo da se dogodi pa da država promoviše domaće proizvode, a ne kao što godinama prioritet daju uvoznim proizvodima”, kažu u Udruženju.

Iako relativno mlada privredna djelatnost domaće pivare daju doprinos razvoju domaće ekonomije kroz zapošljavanje, ali i izvoz. Domaća piva, kao što su vina, mogu postati prepoznata širom Crne Gore, a samim tim bi pospješili ponudu države.

Što se trenutne zastupljenosti i procentualnom udjelu kraft piva na domaćem tržišzu tiče, tu smo, na nivou „statističke greške“.

„Kao i u svakom poslu u kome veliki lobisti guše male, taj trend nije zaobišao ni granu kraft pivarstva. Izuzetno je veiki izazov pozicionirati se na tržištu i dobiti priliku da na adekvatan način prezentujemo svoj proizvod. Tu prvenstveno mislimo na velike svjetske korporacije koje izdvajaju enorman novac za ekskluzivne ugovore u određenim lokalima“, poručuju iz Udruženja.

Domaćih piva na rafovima i u kafićima gotovo da nema

U marketima i ugostiteljskim objektima domaćih piva gotovo da nema, a iako ih ima ne nalaze se na dovoljno istaknutom prostoru. Od velike pomoći za male pivare bi bila adekvatna promocija domaćih piva, i davanje prednosti domaćih proizvoda u odnosu na uvozne.

“Jedan dobar primjer imamo i u neposrednoj okolini- Mađarskoj, u kojoj je zakonski regulisan obavezan procentualni udio domaćeg krafta u ponudi lokala. Bitno je da dobijemo šansu da ponudimo naš proizvod, a tržište je to koje će da sudi, i gdje će na kraju kvalitet da ispliva na površinu”, kažu u Udruženju kraft pivara.

Takođe, predlažu da u marketima se nađu posebne police na kojima bi bila izložena piva domaćih proizvođača jer bi se samo na taj način mogli suočiti sa velikim „igračima“.

Davanje prioriteta domaćim proizvođačima piva država može pomoći u promociji domaćih proizvoda ali i Crne Gore kao turističke destinacije. Takođe, uz očuvanje kvaliteta i inovtivnosti, domaće kraft pivare mogu postati značajan dio gastronomske ponude Crne Gore kao turističke destinacije.

Obzirom da su nam puna usta floskula “ kupujmo domaće” ovo je pravi pokazatelji koliko nadležne uopšte interesuje domaća proizvodnja.

“Čudi nas kako da niko u državi shvati koliko je značajna ova privredna djelatnost i koliko doprinosi razvoju domaće ekonomije kroz zapošljavanje, ali i izvoz čime direktno promovišemo i Crnu Goru. Naša želja je da domaća piva, kao što su vina, postanu prepoznata širom Crne Gore kako bi na taj način pospješili ponudu države”, zaključuju u Udruženju kraft pivara.

Pozivaju novu Vladu, u prvom redu Ministarstva turizma, poljoprivrede i ekonomskog razvoja da sjednu za sto i nađu rješenje za brojne probleme sa kojima se suočavaju.

Hrvatska prepoznala značaj svojih proizvođača

Susjedna nam Hrvatska je odavno prepoznala značaj domaćih proizvođača piva. Još 2016. godine prepoznali su vrijednost brendiranja novog turističkog proizvoda kao velikog potencijala za hrvatski turizam. Već tada Vlada je podržala organizaciju “Craft Beer Festivala” koji u toj zemlji ima tradiciju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *