Striković: Cijene naftnih derivata bez oscilacija

Dodajte komentar

Cijene goriva u Crnoj Gori bi trebalo da ostanu iste, ili bi eventualno moglo doći do minimalnog poskupljenja eurodizela, izjavio je za portal Adria analitičar za ispitivanje tržišta u Udruženju naftnih kompanija (UNKCG) Draško Striković.

Ministarstvo kapitalnih investicija i Jugopetrol svakog drugog ponedjeljka usklađuju maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori, u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt’s Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara. Ovaj put će biti napravljen izuzetak i zbog praznovanja Dana državnosti do redovnog usklađivanja maloprodajnih cijena goriva doći će u srijedu.

„Danas, u petak, na berzi je zabilježen blagi rast, zbog kojeg eventualno može doći do povećanja cijene eurodizela za jedan cent, dok bi cijena benzina trebalo da ostane nepromjenjena“, precizirao je Striković.

Podsjetimo, prilikom redovnog usklađivanja maloprodajnih cijena goriva 9. maja cijena bezolovnog benzina sa 98 oktana snižena je za osam centi, na 1,53 eura za litar, dok je benzin sa 95 oktana pojeftinio devet centi, na 1,49 eura. Cijena eurodizela snižena je osam centi, na 1,33 eura.

Striković ističe da su cijene naftnih derivata u zadnje vrijeme stabilne i bez značajnijih oscilacija.

„Ni u dogledno vrijeme se ne očekuju značajnija povećanja cijena. Što se tiče vaše konstatacije da je gorivo po pravilu najskuplje u špicu turističke sezone jer je tada potrošnja najveća, aktuelni model usklađivanja maloprodajnih cijena goriva u Crnoj Gori je star i nefunkcionalan i ograničava trgovačku maržu. Akcize su trenutno u maksimalnom iznosu, tako da, uzimajući u obzir sve okolnosti, ne očekujem neko drastično poskupljenje goriva. Mogući su blagi skokovi ili padovi cijena“, naveo je naš sagovornik.

On je naglasio da rafinerije planiraju maksimalnu proizvodnju u ljetnjim mjesecima.

„Rafinerija u Rijeci bi trebalo da krene sa proizvodnjom krajem maja, tako da, što se tiče snabdijevanja, ne očekujem nestašice niti bilo kakve poremećaje na tržištu“, zaključio je Striković.

Adria TV

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *