Akcije Luke Bar pale za trećinu

Dodajte komentar

Akcije kompanije Luke Bar juče su na Montenegroberzi pale na 60 centi, što je 30 centi niža cijena od one po kojoj je Vlada krajem prošle i početkom ove godine kupovala dionice ove barske kompanije od manjinskih akcionara.

Za kupovinu tih akcija Vlada je manjinskim akcionarima barske kompanije isplatila 12,5 miliona eura. Vlada je akcije kupovala po prosječnoj cijeni od oko 90 centi. Država je u ovom trenutku vlasnik 78,55 odsto akcija barske kompanije, dok je krajem prošle godine imala 54 odsto kapitala, što znači da je u posljednjih pet mjeseci uvećala svoj udio za četvrtinu.

Interesantno je da je u prvom kvartalu ove godine zabilježen pad dobiti kompanije Luke Bar od 1,07 miliona eura, sa 1,27 miliona u prvom kvartalu lani na 207,98 hiljada eura u prvom kvartalu ove godine. U prva tri mjeseca je došlo do smanjenja brodskog pretovara za šest odsto u odnosu na isti period lani.

Vlada je na sjednicama od 8, 15. i 22. decembra prošle godine usvojila informacije o namjeri otkupa dijela akcija u vlasništvu manjinskih akcionara barske kompanije i za tu namjenu opredijelila sredstva iz budžeta (9,41 milion eura, 1,1 milion i 1,5 miliona eura), a 9. februara ove godine su odvojili pola miliona za nastavak otkupa akcija.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović, inače inicijator te ideje, objasnio je da podržavaju tu kompaniju, jer je prepoznata kao lider u postavljanju novih standarda u kvalitetu, profesionalnosti, pouzdanosti i konkurentnosti u oblasti lučkih usluga u regionu Jugoistočne Evrope.

– Odluku smatramo opravdanom jer se kupuje profitabilna i strateški bitna kompanija, koja, na osnovu sadašnjih parametara, može da isplaćuje dividendu i ukupnu investiciju, u kratkom roku. Kupovinom akcija Luke Bar obezbijedili smo bolju startnu poziciju i izbjegli mogućnost da akcije kupi neko drugi, kao i potencijalnu nesaglasnost manjinskih akcionara u slučaju restrukturiranja i objedinjavanja sa Port of Adrijom – rekao je ranije Damjanović našoj redakciji i naglasio da je ,,vraćanje dominantnog vlasništva nad ovakvim gigantom, koji jedinstveno posluje na nivou Crne Gore, pravi potez, s mogućnošću dodatnog ulaganja i pospješivanja biznisa“.

Ministar, inače, smatra da strateške kompanije iz oblasti energetike i saobraćaja moraju biti u državnom vlasništvu i to onom koje omogućava donošenje strateških odluka, prenosi Pobjeda.

Najavio je da će Vlada, u skladu sa finansijskom situacijom i raspoloživošću sredstava, kao i nakon pažljivih analiza, sagledati mogućnost da u pojedinim kompanijama u kojima već ima većinsko vlasništvo obezbijedi kontrolni paket koji bi joj omogućio donošenje strateških odluka u cilju konsolidacije i razvoja tih kompanija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *