Top 10 najjačih valuta na svijetu

Dodajte komentar

Američki dolar se generalno smatra najmoćnijom valutom na svijetu. To je valuta kojom se najviše trguje na globalnoj sceni.

Međutim – što je možda iznenađujuće – dolar nije najjača od 180-ak tradicionalnih fiat valuta koje su priznate kao zakonito sredstvo plaćanja širom svijeta. Fiat valuta je novac čija vrijednost nije vezana za fizičku robu poput zlata ili srebra.

Druge valute su jače jer vrijede više od jednog dolara. Forbes je izdvojio 10 najjačih valuta na svijetu, na osnovu njihove relativne vrijednosti u odnosu na američki dolar.

Devizama se trguje u parovima: kupujete američke dolare za britanske funte, na primjer. Kao rezultat toga, cijena jedne valute je uvijek u odnosu na drugu valutu, a ova cijena je poznata kao devizni kurs.

Većina valuta je „plutajuća“, što znači da njihova vrijednost varira u zavisnosti od potražnje i ponude. Međutim, neke valute su „vezane“, što znači da je njihova vrijednost u odnosu na drugu valutu, kao što je dolar, fiksirana po dogovorenoj stopi.

Devizni kursevi utiču na cenu robe i usluga u stranoj valuti.

Kada dolar ojača u odnosu na britansku funtu, američki putnici mogu dobiti više funti za svoje dolare i u suštini mogu postići jeftinije odmore u Londonu. Ali ljudima iz Ujedinjenog Kraljevstva postaje skuplje da posjete SAD jer će za funte kupiti manje dolara.

Devizni kursevi stvaraju prilike za investitore koji žele da zarade od trgovine stranim valutama. Forbes je napravio smo vodič koji objašnjava osnove kretanja deviznih sredstava .

Evo 10 najjačih valuta:

1. Kuvajtski dinar (KWD)

Kuvajtski dinar je najjača valuta na svetu, sa 1 dinar za 3,26 dolara (ili, drugačije rečeno, 1 dolar je 0,31 kuvajtski dinar).

Kuvajt se nalazi u Persijskom zaljevu između Saudijske Arabije i Iraka, a zemlja zarađuje veliki dio svog bogatstva kao vodeći svjetski izvoznik nafte. Kuvajtski dinar je uveden 1960-ih i prvobitno je bio vezan za britansku funtu, a zatim je ponovo vezan za korpu valuta.

2. Bahreinski dinar (BHD)

Bahreinski dinar je druga najjača valuta na svetu, a 1 dinar košta 2,65 dolara (ili 1 dolar je 0,38 bahreinskih dinara ).

Bahrein je ostrvska država u Persijskom zalivu uz istočnu obalu Saudijske Arabije. Kao i Kuvajt, zemlja zarađuje veliki dio svog bogatstva od izvoza nafte i gasa. Bahreinski dinar ušao je u opticaj 1965. godine i vezan je za dolar.

3. Omanski rijal (OMR)

Omanski rijal je treća najjača valuta na svijetu, sa 1 rijalom za 2,60 dolara (ili 1 dolar je jednak 0,38 omanskog rijala).

Oman se nalazi između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jemena na istočnom vrhu Arapskog poluotoka. Kao i kod svojih bogatih susjeda, Oman je veliki izvoznik nafte i gasa. Omanski rijal uveden je 1970-ih i vezan je za dolar.

4. Jordanski dinar (JOD)

Jordanski dinar je četvrta najjača valuta na svetu, sa 1 dinarom za 1,41 dolar (ili 1 dolar je 0,71 jordanski dinar ).

Jordan je zemlja na Bliskom istoku koja uglavnom nema izlaz na more i manje zavisi od izvoza nafte i gasa od drugih zemalja u regionu. Borila se sa sporim ekonomskim rastom i rastućim dugom. Jordanski dinar ušao je u opticaj 1950. godine i vezan je za dolar.

5. Britanska funta (GBP)

Britanska funta je peta najjača valuta na svijetu, sa 1 funtom za 1,22 dolara (ili 1 dolar je jednak 0,82 britanske funte ).

Britanska ekonomija je šesta po veličini u svijetu po BDP-u, prema Svjetskoj banci. Funta je prvi put uvedena 1400-ih i nije vezana za druge valute.

6. Dolar Kajmanskih ostrva (KYD)

Dolar Kajmanskih ostrva je u izjednačenju za šesto mesto među najjačim valutama na svetu, pri čemu 1 kajmanski dolar košta 1,20 dolara (ili 1 dolar je 0,83 dolara sa Kajmanskih ostrva).

Kajmani su britanska teritorija na Karibima i ofšor finansijski centar. Dolar Kajmanskih ostrva je prvi put uveden 1970-ih i vezan je za dolar.

6. Gibraltarska funta (GIP)

Gibraltarska funta dijeli 6. mjesto među najjačim svjetskim valutama, sa 1 funtom za 1,22 dolara (ili 1 dolar je jednak 0,82 gibraltarske funte).

Gibraltar zauzima samo 2,6 kvadratnih milja na južnom kraju Španije i zvanično je britanska teritorija. Gibraltarska funta je prvi put uvedena 1920-ih i vezana je za britansku funtu (na paritetu, što znači da je jedan GIP jednak jednoj GBP).

8. Švajcarski franak (CHF)

Švajcarski franak je izjednačen na osmom mestu među najjačim valutama na svetu, sa 1 frankom za 1,08 dolara (ili 1 dolar je 0,92 švajcarskih franaka ).

Švicarski franak je zvanično zakonsko sredstvo plaćanja Švajcarske i Lihtenštajna, a valuta se smatra sigurnim utočištem zbog političke stabilnosti Švajcarske. Fanak je uveden 1850. godine i kasnije je nakratko bio vezan za euro.

8. Euro (EUR)

Evro dijeli 8. mjesto među najjačim svetskim valutama, sa 1 eurom za 1,08 dolara (ili 1 dolar je 0,93 evra ).

Ežuro je zvanična valuta 20 od 27 zemalja koje čine Evropsku uniju. Euro kovanice i novčanice ušle su u opticaj 2002. godine,.

10. Američki dolar (USD)

Američki dolar je 10. najjača valuta na svijetu.

Stvoren 1700-ih, dolar je zakonsko sredstvo plaćanja u SAD i njenim teritoprijama, uključujući Portoriko; i druge suverene nacije, kao što su Ekvador i Zimbabve.

SAD su najveća svjetska ekonomija po BDP-u, a dolar je lako najtrgovanija globalna valuta.

Dolar je i najveća rezervna valuta na svijetu tj., valuta koja se najviše drži u centralnim bankama – i valuta je koja se koristi za utvrđivanje cijena mnogih roba, uključujući naftu, zlato i bakar.

Prevod i obrada: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *