Sberbank isplaćuje rekordnu dividendu

Upravni odbor najvećeg ruskog zajmodavca, državnog Sberbanka preporučio je isplatu dividende od 25 rubalja (0,3260 dolara) po dionici i ukupnu isplatu od rekordnih 565 milijardi rubalja, rekao je novinarima u petak izvršni direktor German Gref.

Time je ostvaren rekord po udjelu isplaćene dobiti. Prethodnih godina banka je dijelila samo 40-56 odsto svoje dobiti dioničarima, dok je preporuka od petka iznosila oko 200 odsto od 270,5 milijardi rubalja neto dobiti banke u 2022.

Iako su sankcije smanjile dobit prošle godine za 80 odsto u odnosu na 2021, Sberbank se ipak našla u poziciji da ostvari veliku isplatu zahvaljujući “trajnosti poslovanja”, rekao je izvršni direktor Herman Gref u izjavi.

“Naše dividende nisu samo dodatni finansijski prihod za svakog privatnog dioničara, kojih imamo 1,5 miliona, nego i značajan doprinos državnom budžeti”, dodao je Gref, inače dugogodišnji privredni izaslanik predsjednika Vladimira Putina.

Ruski budžetski deficit skočio je zbog povećanja potrošnje za odbranu, kao i zbog učinka sankcija na prihode zemlje od nafte i gasa.

Isplata državi “znatan je iznos novca koji će dodati dodatnih 1 odsto očekivanih budžetskih prihoda ove godine”, rekla je Sofya Donets, glavna ekonomistkinja Renaissance Capitala.

SEEbiz

Slični Članci