Google preuzima hrvatski Photomath

Dodajte komentar

Google kupuje hrvatsku aplikaciju Photomath, objavio je Reuters, a to treba još da potvrde regulatorna tijela Evropske unije. Rok za odluku je 28. mart.

EU regulatori tržišne utakmice može odobriti dogovor sa ili bez pravnih ljekova nakon preliminarne revizije, ili mogu otvoriti četveromjesečnu istragu ako imaju ozbiljne nedoumice.

“Možemo potvrditi da smo sklopili ugovor o kupovini Photomatha u maju 2022, koji je podložan regulatornom pregledu. Photomath-ova tehnologija pomoći će Google-u da poboljša svoju sposobnost pružanja boljih iskustava učenicima u učenju matematike, pomažući u izgradnji Google-ove ponude pomoći za domaće zadaće”, kazao je portparol Google-a.

Photomath-ova aplikacija koristi kameru pametnog telefona i napredni kalkulator za prepoznavanje i pojašnjavanje simboličnih matematičkih problema. Menlo Ventures, LearnCapital, Goodwater Capital, GSV Ventures i Cherubic su investitori firme, piše Reuters.

Osnivač i izvršni direktor Photomatha Damir Sabol potvrdio je za Lider vijest o preuzimanju, te da su s Google-om potpisali ugovor oko preuzimanja.

“Da, potpisali smo ugovor oko preuzimanja, pod uslovm da to odobre regulatorna tijela Evropske unije, što je u toku i još nije gotovo”, kratko je izjavio Sabol koji nije mogao da da više podataka upravo zbog trenutnog odobravanja regulatornih tijela.

Lider

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *