ECB ponovo povećao ključne kamate

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) je podigla juče svoje kamatne stope za 75 baznih poena, što je njeno treće uzastopno povećanje ove godine.

Kamata na depozite banaka položene kod ECB podignuta je za 75 baznih poena na 1,5 posto, na najviši nivo od 2009. godine, kamata na glavne operacije refinansiranja je povećana sa 1,25 procenata na 2,0 odsto, a kamata na dnevne pozajmice banaka sa 1,5 procenata na 2,25 posto, prenosi Rojters.

Novo pooštravanje monetarne politike ECB dolazi nakon povećanja kamatnih stopa za 50 baznih poena u julu i za 75 baznih poena u septembru.

Centralna banka 19-članog valutnog bloka je takođe najavila da će početi sa izvlačenjem gotovine iz bankarskog sistema kako bi se izborila s rekordno visokom inflacijom.

„Upravni savjet je donio odluku, i planira dalje podizanje kamata, kako bi se obezbijedio blagovremeni povratak inflacije na 2,0 odsto“, navodi se u saopštenju ECB.

Banka je, međutm, ponovila da namjerava da nastavi sa reinvestiranjem ogromnih prihoda od 3,3 milijarde eura ostvarenih kupovinom obveznica u okviru njenog Programa kupovine imovine (APP) u posljednjih osam godina, kada je procjenjivala da će inflacija ostati niska.

Konačno, ECB je promijenila i uslove svojih dugoročnih operacija refinansiranja (TLTRO) kako bi podstakla banke na prevremeno otplatu dugoročnih kredita.

“Tokom akutne faze pandemije, ovaj instrument je igrao ključnu ulogu u suzbijanju negativnih rizika za stabilnost cijena. Danas, s obzirom na neočekivani i vanredni rast inflacije, potrebno je ponovo kalibrisati ovaj instrument“, dodaje ECB.

Kamatne stope koje će se primjenjivati na TLTRO biće prilagođene od 23. novembra, a bankama će biti ponuđeno da dobrovoljno odrede datumi prijevremene otplate.

Euro je nakon saopštenja ECB prvo oslabio prema dolaru, spustivši se ponovo ispod pariteta, nakon čega se blago oporavio. Prinosi na evropske državne obveznice takođe su pali nakon odluke ECB.

(Tanjug)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *