ECB: Banke u eurozoni predviđaju strože uvjete za dodjelu kredita

Dodajte komentar

Banke u eurozoni očekuju da će dodatno pooštriti uslove za dodjelu kredita u četvrtom tromjesečju i prognoziraju slabiju potražnju u uslovima posustajanja ekonomskog rasta i viših kamatnih stopa, pokazalo je istraživanje ECB-a.

Čini se gotovo izvjesno da će eurozona ove zime kliznuti u recesiju, očekivanja se naglo pogoršavaju, što znači da bi banke mogle postati izbirljivije u odobravanju zajmova, što bi dodatno produbilo pad aktivnosti.

“U četvrtom tromjesečju 2022. godine banke u eurozoni očekuju znatno izraženije neto pooštravanje kreditnih standarda za zajmove kompanijama”, zaključila je Europska centralna banka (ECB) na temelju istraživanja u 153 banke.

“Tome valja dodati da banke u eurozoni očekuju da će kreditni standardi biti dodatno pooštreni i za stambene i za potrošačke kredite”, utvrdili su.

Standardi dodjele kredita već su postroženi zbog ECB-ovog podizanja kamatnih stopa, a viši troškovi zaduživanja istovremeno su počeli prigušivati potražnju, navode banke u anketi ECB-a.

“U okruženju ekonomskog usporavanja i sve intenzivnijeg straha od recesije, kreditni standardi za zajmove kompanijama u značajnoj su mjeri postroženi zbog rizika povezanih s ekonomskim izgledima, specifičnih situacija u industriji ili kompanijama i sve manje tolerancije rizika u bankama”, utvrdio je ECB.

Kako bi obuzdala inflaciju, centralna monetarna institucija eurozone podigla je u ovoj godini kamatne stope za 1,25 procenata , a na sjednici u četvrtak trebala bi ih ponovo podići, vjerovatno za tri četvrtine procenta. Ciklus bi se trebao nastaviti i u 2023.

U posljednja tri mjeseca u godini banke očekuju pad potražnje za korporativnim kreditima i dalji “snažni neto pad” potražnje za hipotekarnim kreditima, dodaju iz ECB-a.

(SEEbiz/H)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *